Учені розповіли, від кого залежить здоров'я планети

23.05.2024   06:30    653

Дослідники виявили, що різноманітність особистості може бути настільки ж важливою, як і наявність великої кількості видів.

Здорові екосистеми, як відомо, потребують різноманітності, проте в новому дослідженні вчені виявили ще один фактор, який раніше не брали до уваги екологи: особистість запилювачів і розповсюджувачів насіння, пише IFLScience.

Якщо робота команди з Лісової служби США та Університету штату Мен виявиться застосовною до інших середовищ, це припускає, що багатство і стійкість планети також залежать від наявності різних особистостей тварин: деякі з них будуть сміливими й товариськими, тоді як інші — більш обережними. Часом таке розмаїття можуть забезпечити різні види, проте вчені вважають, що використання різних підходів до однієї та тієї ж тварини також може спрацювати.

Таким чином, приказка «Щоб створити світ, потрібні всі люди», фактично, отримала наукове підтвердження. Світ, який ми знаємо сьогодні, не просто відображає діапазон наявних особистостей, але від цього розмаїття також залежить життєздатність і здоров’я планети в цілому. Такого висновку дійшли вчені під час експерименту, в якому насіння сосни було заховано в схованках в Експериментальному лісі Пенобскот (PEF), де його мали виявити крихітні істоти.

У своїй роботі, за словами аспірантки Бріджит Гамфріс, вони з колегами прагнули з’ясувати, як особистість дрібних ссавців і особистість тварин загалом впливають на екологічні процеси в системі. Команда обрала для своїх тестів дрібних ссавців, оскільки їх багато, а тому вчені отримали чудову вибірку.

У короткостроковій перспективі тварини залежать від дерев і грибів як від їжі, проте в довгостроковій — ці відносини симбіотичні. Без тварин рослини просто не змогли б поширювати своє насіння і спори, а тому більшість із них не могли б колонізувати нові території. Зазначимо, що йдеться також про повернення територій, які були втрачені внаслідок ураганів, пожеж або діяльності людини.




Команда зазначає, що дослідження не було зосереджено на окремих видах, а обмежувалося видами. Вчені відловили 3311 білок, бурундуків, полівок, землерийок і кілька інших видів мишей, а далі вони провели особистісні тести.

Останні новини:  Археологи знайшли одну з найстародавніших книг у світі

Далі вчені розмістили на території експериментального лісу камери та обладнання для розпізнання міток, прикріплених до тварин. Результати вчених свідчать про те, що миші-олені є найкращим вибором, коли йдеться про збір групи, що здійснює набіги на схованки з сосновим насінням. Водночас вони виявили, що відмінності індивідуальностей всередині різних видів відіграють не меншу роль.

Останні новини:  Ось як ви приймаєте важливі рішення: вчені зробили унікальне відкриття у людському мозку

Вчені зазначають, що кожна тварина балансує між шансом знайти їжу і небезпекою бути з’їденою. На жаль, не всі з них знаходять однаковий баланс: більш допитливі мали більше шансів виявити схованку, як і надто худі через брак їжі особини.

Хоча злодії з’їдають частину насіння на місці, інші вони переміщують і перезакопують, зазвичай забираючи їх далі від батьківського дерева і відіграючи важливу роль у збільшенні поширення насіння. Тварини можуть померти або забути, де розташована схованка, даючи насінню можливість вижити. Однак змучені голодом тварини насправді менш корисні для екосистеми, оскільки з великою ймовірністю намагаються поглинути все насіння, виявлене в схованці.

Останні новини:  Вчені виявили раніше невідомих істот, схожих на єдинорогів

Сховати свою схованку від інших пухнастих злодіїв — непросте завдання в лісах штату Мен: 83,5 відсотка закопаних командою схованок було вкрадено за шість ночей. Крадіжки настільки поширені, що тварини шукатимуть менш відвідувані місця, щоб зберігати своє насіння там, де його не знайдуть інші.

Таким чином вчені дійшли висновку, що особистість тварини також відіграє важливу роль у здоров’ї всієї екосистеми, якщо говорити в розрізі лісу. Якщо мислити ширше — особистості тварин важливі для здоров’я і виживання всієї нашої планети.