Вчені знайшли останки жаби, яка жила за часів динозаврів

08.02.2024   19:31    94

Міжнародна група біологів-еволюціоністів та палеонтологів виявила найдавніші на сьогодні останки жаби. Вона жила приблизно 100 мільйонів років тому, за часів динозаврів, і померла з повним черевом ікринок.

Дослідницька група просканувала скам’янілість за допомогою комп’ютерного томографа та визначила, що жаба належала до вигляду Gansubatrachus qilianensis.


Останки стародавньої жаби виду Gansubatrachus qilianensis / © Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2024). DOI: 10.1098/rspb.2023.2320  

Оскільки у черевці стародавнього земноводного виявили ікринки, експерти припустили, що воно могло померти під час парування. У процесі розмноження самці жаб нерідко демонструють таку форму поведінки, як амплексус, або «обійми», — притискаються до самки і міцно охоплюють її передніми лапками, поки та відкладає ікринки. Амплексус може тривати годинами або навіть днями, а самки ризикують загинути від виснаження та ядухи.



Дослідники виключили старість як причину смерті та з’ясували, що жаба не померла через екологічні проблеми (цвітіння водоростей або зміну стану води).




portaltele.com.ua

Останні новини:  На затонулому біля берегів Іспанії римському кораблі виявили унікальні амфори