Коли не можна пекти паски та чому

02.05.2024   11:20    224


Традиційно, до Великодня українські господині спекти паски, часто залучаючи до цього всю родину для створення веселої атмосфери. Цей обрядовий хліб символізує Христове воскресіння, нове життя і пробудження природи після зими. Про це повідомляє “24 канал”.


Свято наближається, і важливо встигнути з усіма приготуваннями. Однак є дні, коли не варто пекти паски.

Не рекомендується пекти паски у Страсну п’ятницю – найсумніший день тижня, коли, за переказами, Ісус Христос був розіп’ятий на хресті. У цей день люди схильні до молитви та суворого посту. У храмах також влаштовують служби, під час яких плащаниця – полотно із зображенням Христа – виноситься на показ.

Останні новини:  Господині розповіли лайфхак, як замінити загублену кришку від пляшки у домашніх умовах

Багато господарок воліють пекти паски в Чистий четвер. Перед початком приготування вони зазвичай моляться і утихомирюються з усіма, з ким могли посваритися, щоб очиститись духовно. Важливо, щоб підготовка проходила у світі, а не у конфліктах.



Якщо не вдається закінчити пекти всі паски у четвер, можна продовжити це у Велику суботу, напередодні Великодня. Цікаво, що цього дня у деяких українських церквах уже починають освячувати кошики. Тому краще запланувати незавершену роботу на ранок, щоби встигнути до вечора.

Останні новини:  Поради з порятунку шкіряного одягу і взуття, які варто застосувати прямо зараз

Зазначимо, що наші предки часто пекли паски в Страсну п’ятницю, оскільки в попередні дні вони мали багато справ і просто не залишалося часу. Однак вони завжди намагалися це зробити після відвідин церковної служби. Деякі люди дотримуються цієї традиції і сьогодні.




clutch.net.ua