Як раніше вже не буде: в Україні остаточно скасували переведення годинників на літній час — рішення ВРУ

17.07.2024   15:42    32

У березні — на літній, у жовтні — на зимовий. Так майже всю свою епоху незалежності жила Україна, міняючи щороку стрілки годинників. Втім, зараз все буде по-новому.

Дуже тривалий час точилася дискусія стосовно доцільності використання переходу на літній/зимовий час. Втім, сьогодні 261 народний депутат України, підтримав закон про скасування переведення годинників на літній час.

В Україні назвали точну дату переведення годинників на літній час

Мабуть, молоде покоління здивується, але українці не завжди дотримувалися цього правила часозміни. Наші прапрабабусі і взагалі про таке не чули та й навіть ваші батьки можуть досі пригадати, коли стрілки годинників ніяк не змінювали ані в жовтні, ані в березні.

Останні новини:  У Києві та трьох областях України запровадили екстрені відключення світла

Лише у 1981 році СРСР взяло рішення про встановлення літнього та зимового часу. Мовляв, задля економії електроенергії та подовження світлового дня. Доцільність також обґрунтовували тим, що начебто ця зміна впливає на продуктивність праці та робочого розпорядку. Втім, вже щось пішло не так, економіка “совку” все одно не втрималася і Союз розвалився.

Нарешті, отримавши Незалежність, наша країна зробила спробу встановити якусь константу у цьому питанні, однак у 1992 році все повернули “як було”.

Останні новини:  Зеленський закликав Захід не витрачати гроші на українських біженців, а відправити їх додому

Відмова від переведення годинників на літній час означає, що взимку українці будуть жити за постійним стандартом часу UTC+2. Експерти прогнозують, що все ж таки ми матимемо певні незручності. Спершу взимку дні будуть здаватись коротшими, оскільки світловий день починатиметься пізніше і завершуватиметься раніше. Влітку ситуація буде інакшою.

Проте багато країн світу вже відмовилися від переведення годинників і успішно пристосувалися до нових умов. Дослідження показують, що відмова від сезонного переходу може зменшити стрес та поліпшити загальний стан здоров’я населення, оскільки біологічні ритми людей не будуть порушуватись двічі на рік.






noviydoctor.com

Останні новини:  Спека в Україні не спаде й на початку осені: синоптик дав детальний прогноз