Штраф за колір машини. В яких випадках можуть покарати водіїв

29.08.2024   05:21    1048

Зміна кольору транспортного засобу в Україні підлягає внесенню у відповідні реєстраційні документи.

РБК-Україна розпитало адвоката Вадима Володарського, як можуть покарати водіїв, які змінили колір машини, але не внесли дані про це у відповідні документи, а також чи можна оскаржити постанову про накладення штрафу.

Хто і як саме може покарати водіїв

За словами експерта, формально зміна кольору транспортного засобу підлягає внесенню у відповідні реєстраційні документи.

Останні новини:  Тренди майбутнього: Як штучний інтелект змінює автомобільну галузь

Тому у разі виявлення такого порушення, поліцейські “формально можуть його кваліфікувати” за частиною 6 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Йдеться про порушення правил керування або експлуатації транспортного засобу – а саме керування водієм ТЗ, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні в установленому порядку.

Таке правопорушення карається накладенням штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що нині становить 850 гривень.

Останні новини:  Середні ціни на автомобілі в Україні в серпні зросли на 1,2%, за даними Держстату

Чи можна оскаржити постанову про накладення штрафу

Адвокат зауважив, що на практиці за останні роки такі прецеденти йому практично невідомі.

“Але потрібно мати на увазі, що, якщо таке сталося, то за наявності підстав (наприклад, колір змінений лише частково, абощо) такі постанови доцільно оскаржувати у судовому порядку”, – розповів Володарський.

Він пояснив це тим, що повторне таке порушення впродовж року тягне вже не лише штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів (тобто 1700 гривень), а можливо навіть громадські роботи.

Останні новини:  В Україні рекордно зросли продажі гібридів: статистика серпня

“Також можливе оплатне вилучення транспортного засобу”, – додав експерт.

Він наголосив: щоб у разі другого конфлікту з поліцейськими з цього приводу порушення не було повторним, у спірних випадках доцільно оскаржувати першу постанову.


Аmpercar.com