Російський супутник розпався на орбіті, створивши загрозу

03.07.2024   05:30    1088

Російський супутник дистанційного зондування Землі «Ресурс-П» №1, запущений у червні 2013 року та виведений з експлуатації у грудні 2021 року, розпався на орбіті.

Супутник вагою 6,5 тонн розпався на уламки, які досі перебувають на навколоземній орбіті. Це створить загрозу для космічних апаратів інших країн.

Останні новини:  Науковці виявили рідкісну сполуку у фарбах картини Мона Ліза Леонардо да Вінчі

Зазначається, що наразі невідомо, що саме спричинило руйнування супутника. Можливі причини — несправність, зіткнення з космічним сміттям або навмисне знищення.

Цей інцидент підкреслює серйозність проблеми космічного сміття, яка зростає. Наявність численних уламків на орбіті загрожує функціонуванню діючих супутників.

За цим випадком уважно стежать міжнародні космічні агентства, які відстежують траєкторії уламків, щоб оцінити потенційну загрозу для функціонуючих космічних кораблів.

Останні новини:  У верхніх шарах атмосфери Землі були виявлені дивні форми

Додатково:

  • Космічне сміття — це рукотворні об’єкти, які залишилися на орбіті після космічних місій та їх фрагменти. Воно становить серйозну загрозу для функціонування супутників, а також для міжнародної космічної станції (МКС).




  • Міжнародні організації обговорюють способи зменшення кількості космічного сміття на орбіті. Розробляються методи збору та утилізації космічного сміття.

Останні новини:  Археологи знайшли унікальні стародавні гробниці у Південній Кореї