Синтетичний антиоксидант омолодив клітини печінки

05.07.2024   09:30    1134

Біологи виявили, що синтетичний антиоксидант феростатин-1 може відновлювати печінку, пошкоджену процесами старіння. Препарат заблокував шкідливий метаболічний шлях, який вмикається у клітинах печінки з віком, завдяки чому вони почали повертатися до здорового та «молодого» стану. Про успіх науковці повідомили в журналі Nature Aging.

Чому печінка старіє і як цьому зарадити?

Під час досліджень генетичного профілю клітин печінки у мишей і людей, науковці помітили закономірність: у старіших особин спостерігались активація генів, що відповідають за специфічний тип клітинної смерті, відомий як фероптоз. Під час цього процесу залізо реагує з ліпідами в клітинній мембрані, пошкоджуючи їх, що призводить до оксидативного стресу та згодом загибелі клітин. Тож науковці припустили, що терапевтичний потенціал можуть мати речовини, здатні зупиняти чи уповільнювати шкідливі процеси окиснення.

Останні новини:  На півдні Африки знайдено два нові види "чарівних" грибів: їх використовують цілителі

Щоб перевірити ідею, для експериментів вчені обрали препарат феростатин-1, який має потужну антиоксидантну дію і може захищати клітини від оксидативного стресу. Випробовуючи його дію на мишах, дослідники виявили, що препарат зміг зупинити накопичення пошкоджених ліпідів у клітині, так що печінка знову стала виглядати біологічно молодою та здоровою. Ефект проявився навіть у старих тварин, яких тримали на шкідливій жирній дієті.

Останні новини:  Супутники Starlink прискорили руйнування озонового шару

Науковці сподіваються продовжити дослідження, щоб краще зрозуміти механізми відновлення клітин печінки, й посприяти розробці засобів для запобігання печінковій недостатності.