Вчені показали, як виглядали найдавніші люди Homo habilis та Homo erectus

04.07.2024   21:30    1973

Антропологи встановили, що 7 млн років тому лінії розвитку людей та шимпанзе розійшлися. Рід Homo, який прийнято пов’язувати із сучасними людьми, з’явився не відразу, пише IFLScience.

Кілька мільйонів років нашу планету населяли мавпоподібні гомініди, відомі сучасній науці як афарські австралопітеки. Найвідоміший представник цього виду Люсі жила в Африці 3,2 млн років тому. У процесі еволюції мозок людиноподібних істот почав збільшуватись. У 2013 році антропологи виявили в Ефіопії останки раннього представника Homo, який жив 2,8 млн років тому.

Останні новини:  Вчені встановили, яке астрономічне явище врятувало Колумба від загибелі

Homo habilis

Більшість вчених схиляється до думки, що першим представником Homo був вид Homo habilis (людина вміла). Останки цього гомініду антропологи виявили в 1960 році в Східній Африці. Їхній вік був оцінений у 2,4 млн років. Гомінід мав великий мозок. Він умів виготовляти різноманітні інструменти.

Homo erectus

Частина вчених відносить Homo habilis до австралопітеків, оскільки на великі відстані представники цього виду ходити не могли. У зв’язку з цим цілком людським вони пропонують вважати вид Homo erectus, який умів поводитися з вогнем та виготовляти складніші інструменти. Homo erectus мав пропорції сучасної людини. Єдиної думки з приводу того, чи саме цей людський вигляд був справді першим, у представників наукових кіл, як і раніше, немає.