Hubble зазнімкував спіральну галактику за 49 млн світлових років від Землі

05.07.2024   02:21    265
Hubble зазнімкував спіральну галактику за 49 млн світлових років від Землі

Фото: esahubble.org

галактика NGC 4951

Галактика знаходиться у сузір’ї Діви. Вона належить до сейфертівських галактик, які мають дуже яскраве й активне ядро.

Космічний телескоп Хаббл зробив фото спіральної галактики NGC 4951, що розташована за 49 мільйонів світлових років від Землі. Про це повідомляють у Європейському космічному агентстві.

NGC 4951 знаходиться у сузір’ї Діви і належить до сейфертівських галактик, відомих своїм яскравим та активним ядром.

Останні новини:  У Марокко знайшли рештки помпейських морських істот віком понад 500 млн років

Фото вдалося зробити завдяки дослідженню руху матерії та енергії у сусідніх галактиках. Галактики постійно проходять цикл зореутворення, під час якого газ у галактиці утворює молекулярні хмари, що колапсують, створюючи нові зірки. Потім ці зірки розсіюють хмари потужним випромінюванням або зоряним вітром у процесі зворотного зв’язку. Залишковий газ утворює нові хмари в іншому місці.

Цей цикл руху матерії та енергії визначає, як швидко галактика утворює зорі і як швидко вона спалює свої запаси газу — тобто, як вона еволюціонує протягом свого життя.

Останні новини:  Вчені встановили, яке астрономічне явище врятувало Колумба від загибелі

Розуміння цієї еволюції залежить від туманностей, зірок і зоряних скупчень у галактиці: коли вони утворилися і як поводилися в минулому.

Зображення NGC 4951 демонструє енергійність цієї галактики, показуючи рух матерії та енергії, сяючі рожеві зореутворювальні ділянки, молоді блакитні зорі та густий темний пил навколо яскравого ядра.


korrespondent.net