Археологи виявили у ранньохристиянській церкві 1500-річний релікварій

03.07.2024   10:30    687

Група австрійських археологів виявила в ранньохристиянській церкві в Іршені скриньку-релікварій віком 1500 років. Артефакт виготовлений із слонової кістки, пише Arkeonews.

Розкопки стародавнього поселення на пагорбі у південній частині Австрії ведуться археологами з Інсбрука з 2016 року. У 2022 році вони виявили в раніше невідомій церкві прихований релікварій зі старовинною скринькою зі слонової кістки з християнськими символами.

Останні новини:  Вченими визначено безкоштовний спосіб продовження життя

Реліквію розміром 20х30 см було знайдено вченими під керівництвом археолога Джеральда Грабхерра 4 серпня 2022 року у боковій каплиці під вівтарем. Незважаючи на втрату цілісності артефактом, його ідентифікували як останки круглого контейнера «пікс». Згідно з практикою, що склалася, при залишенні церкви релікварії забирають із собою, проте цей чомусь залишився недоторканим.

Останні новини:  Ілон Маск опублікував видовищне відео з останнім стартом надважкої ракети Falcon Heavy

За словами Грабхерра, сучасній науці відомо 40 таких скриньок зі слонової кістки. Востаннє археологи знаходили релікварій близько 100 років тому. На території Австрії його виявили вперше. Більшість піксів зберігається у музеях чи соборних скарбах.

За словами керівника реставраційної майстерні Ульріке Техтерле, слонова кістка вбирає вологу, що призводить до її розм’якшення. Протягом останніх двох років фрагменти скриньки консервувалися для наукового аналізу. Відновлення піксу до оригінального стану неможливо через деформації великих частинок. У зв’язку з цим вчені вирішили провести 3D-реконструкцію, щоб отримати тривимірну модель скриньки.

Останні новини:  У США знайшли 40-кілограмовий шматок уламків космічного корабля SpaceX Crew Dragon