Лист Ейнштейна із попередженням про ядерну загрозу продадуть на аукціоні: вартість приголомшує

05.07.2024   15:30    265

Двосторінковий лист Альберта Ейнштейна, який попереджав Франкліна Рузвельта, тодішнього президента США, про те, що нацистська Німеччина може використати ядерні дослідження для створення атомної бомби, буде виставлений на аукціоні Christie’s у вересні з оціночною вартістю 4 мільйони доларів.

Про це повідомляє The Guardian.

Лист Ейнштейна – один з двох, які фізик-теоретик написав у хатинці на північному березі нью-йоркського Лонг-Айленду разом із колегою Лео Сілардом – попереджав, що німецький уряд активно підтримує ядерні дослідження і може створити «надзвичайно потужні бомби» на кшталт тих, що зрештою були розгорнуті США наприкінці Другої світової війни.

Він закликав уряд США зробити те саме. У відповідь Рузвельт створив комітет, який став попередником Мангеттенського проєкту на чолі з Робертом Оппенгеймером, що створив бомби, які були скинуті на Хіросіму і Нагасакі в Японії, поклавши край Другій світовій війні і відкривши ядерну еру.

Лист, який Ейнштейн надіслав президенту, зберігається в бібліотеці та музеї Рузвельта в Гайд-парку в Нью-Йорку. Але друга версія – з автографом і трохи коротша – продається на аукціоні у маєтку покійного співзасновника Microsoft Пола Аллена.

Останні новини:  До Землі наближається ще один потенційно небезпечний астероїд

Аллен, своєрідний колекціонер-сорока, який зібрав колекцію мистецтва, що нещодавно була продана на аукціоні Christie’s за $1,6 млрд, а також — майже все, що стосується Джимі Гендрікса, придбав лист у видавця і незалежного кандидата в президенти Малкольма Форбса 2002 року за $2,1 млн. The Wall Street Journal повідомив, що це був перший історичний документ XX століття, вартість якого перевищила мільйон доларів.

Останні новини:  Британські вчені стверджують, що бегемоти вміють літати

Аукціон Christie’s вже має історію з пам’ятними речами Ейнштейна. Раніше він продав так званий «Лист до Бога» фізика, в якому він писав, що «слово «Бог» є для нього нічим іншим, як вираженням і продуктом людської слабкості», майже за 3 мільйони доларів 2018 року.




Але навряд чи лист поб’є рекорд у $13 млн, встановлений 2021 року за один із небагатьох збережених записів, що детально описує його загальну теорію відносності.

Аукціонний дім очікує, що ринок візуального мистецтва, який перебуває у стресовому стані, може привабити покупців до історичних артефактів, особливо на тлі нинішніх побоювань щодо нової тристоронньої гонки ядерних озброєнь між США, Росією та Китаєм, а також — успіху минулорічного оскароносного байопіку про Оппенгеймера.

Останні новини:  Повз Землю пролетіли два потенційно небезпечних астероїди

Марк Портер, голова американського відділення Christie’s, сказав в інтерв’ю журналу, що Аллен «безсумнівно знав, що це один із найважливіших документів в історії XX століття, і що це не та річ, яку просто так повісиш у себе в офісі». За його словами, Аллен дбайливо зберігав лист подалі від сонячного світла.

Лист, датований 2 серпня 1939 року, менш ніж за місяць до вторгнення Німеччини до Польщі, починається словами: «Сер, нещодавні роботи в галузі ядерної фізики зробили ймовірним, що уран може бути перетворений на нове і важливе джерело енергії». У листі, надісланому Рузвельту, Ейнштейн писав: «Можливо, вдасться налагодити ланцюгову ядерну реакцію у великій масі урану… і це нове явище також призведе до створення бомб».