Археологи виявили у Норвегії 1500-річні останки корабля епохи вікінгів

02.07.2024   06:30    417

У 2015 році на території маєтку Ярлсберг, розташованого в південно-східній частині Норвегії, металошукач виявив три заклепки з металу. Про знахідку чоловік повідомив владу. Після цього археологи розкопали на полі ще сім схожих заклепок, пише Sciencenorway.

Через дев’ять років вчені знайшли 70 заклепок. На їхню думку, вони використовувалися для скріплення 2,5-метрових дерев’яних дошок. Це може вказувати на те, що заклепки було виявлено на місці поховання досить великого корабля вікінгів.

Останні новини:  Археологи виявили у ранньохристиянській церкві 1500-річний релікварій

За словами керівника розкопок Крістіана Лехсена Редсруда із Музею історії культури, який працює при університеті Осло, заклепки мають різну довжину. Найдовші з них, найімовірніше, належать великому кораблю. Раніше кораблі таких розмірів знайшли під курганами в Осеберзі та Гокстаді.

За оцінкою Редсруда корабель мав довжину від 15 до 23 метрів. Визначити його вік дослідники не змогли через відсутність у місці поховання органічних речовин, які можна було б датувати за допомогою радіовуглецю. Вчений вважає, що корабель був похований у 750-1000 роках н.е.

Крім металевих заклепок, на полі було виявлено шипи для копит коней. Вони використовувалися для забезпечення зчеплення кінцівок тварин із ґрунтом у «крижаних умовах». Відповідно до похоронних традицій вікінгів ховали разом із їхніми вірними кіньми.




Загалом у Норвегії було знайдено 15 поховань кораблів епохи вікінгів. За даними Кембриджського університету, вченим так і не вдалося дійти однозначної думки про те, навіщо вікінги ховали кораблі. Очевидно, вони вірили, що поховані кораблі продовжать служити їм у потойбіччі.

Останні новини:  Дослідники знайшли поховальну урну римської епохи з найстарішим у світі вином

Редструд вважає, що корабель міг належати королю Вестфолда Бьорну Фарману. У 1917-1918 pp. археолог А. Бреггер розкопав на протилежному боці поля інший курган. Він дав йому ім’я Фармана, проте під час розкопок зміг знайти лише ноші та лопати. На думку Редсруда, Бреггер помилився.