Біологія Біологи зігріли австралійських жаб для боротьби зі смертельним грибком

03.07.2024   17:30    256

Австралійські вчені побудували для жаб теплиці з цегли, у яких тварини змогли погрітися, а заразом і позбутися смертельної для них хвороби — хітридіомікозу, яке викликає завезений з Корейського півострова грибок. Експериментальне лікування вже допомогло першим піддослідним жабам швидше побороти грибок. Тож науковці сподіваються, що у майбутньому теплі прихистки стануть методом боротьби з хворобою жаб, яка вже поширилася по всьому світу. Про дослідження повідомили на сайті Університету Маккуорі.

Що загрожує жабам?

Хвороба хітридіомікоз в Австралії спричинила зникнення щонайменше шести видів амфібій, а зараз загрожує золотавим райкам (Litoria aurea) — виду, що знаходиться під загрозою зникнення. До Австралії хворобу завезли з Корейського півострова у 1978 році, і з того часу вона витіснила золотавих райок з 90 відсотків їхнього природного ареалу.

Останні новини:  У кажанів виявили здібності, властиві лише людині

Хітридіомікоз зазвичай супроводжується анорексією, анабіотичним станом та сильною линькою у жаб, а також може спричиняти смерть майже у 100 відсотках випадків. Оскільки досі не існує способу боротися з грибком, який викликає хітридіомікоз, австралійські науковці взялися шукати методи порятунку місцевих жаб.

Звідки взялася ідея з теплицями?

Оскільки хітридіомікоз є сезонною хворобою, яка поширюється найбільше взимку, науковці припустили, що підвищення температури тіла жаб допоможе їм ефективніше боротися з нею. Як холоднокровні тварини, золотаві райки не можуть самостійно підтримувати температуру свого тіла, тому науковці вирішили допомогти їм, створивши «притулки» — цеглу з отворами та теплиці з пластику.

Останні новини:  Таємницю загадкового механізму з минулого розкрито за допомогою чорної діри

В умовах теплиць температура тіла жаб була на рівні 29 градусів Цельсія. Така температура є комфортною для них, але грибок, що викликає хітридіомікоз, не здатний у таких умовах виживати. Це підтвердило і те, що золотаві райки, які проводили час у «притулках», значно швидше видужували та отримували імунітет до хітридіомікозу. Крім того, після перенесення інфекції жаби з 86-відсотковою імовірністю могли пережити повторне інфікування, тоді як без цього жаби виживали лише у 22 відсотках випадків.

Останні новини:  Лист Ейнштейна із попередженням про ядерну загрозу продадуть на аукціоні: вартість приголомшує

Чим це допоможе жабам?

Спосіб боротьби з хітридіомікозом, який вигадали австралійські науковці, є простим та ефективним, адже використовує загальнодоступні матеріали. Якщо його вдасться впровадити в усій Австралії, то це допоможе врятувати види амфібій, які є важливою частиною екосистем і знаходяться під загрозою зникнення. Можливо, підхід допоможе й іншим видам жаб, які страждають від хітридіомікозу в Америці, на заході Африки та у Карибському регіоні.