Найбільша скарбниця рідкісних алмазів на Землі: де вона розташована і як виникла (фото)

04.07.2024   00:50    5148

За майже 40 років видобутку на нині закритому руднику Аргайл було видобуто 90% всіх рожевих алмазів на нашій планеті.

Рудник Аргайл є найбільшим сховищем необроблених рожевих алмазів з усіх відомих подібних місць на Землі. На відміну від блакитних і жовтих алмазів, рожеві алмази набувають свого кольору внаслідок геологічних процесів, які спотворюють їхню кристалічну структуру. Цей вид дорогоцінних каменів дуже рідкісний і в обробленому вигляді може коштувати до 2 млн доларів за 1 карат, що дорівнює приблизно 0,2 грама. Де ж знаходиться ця найбільша скарбниця рожевих алмазів і як вона виникла? Про це пише Live Science.

 

Рудник Аргайл розташований на північному сході Західної Австралії, і до 2020 року впродовж 37 років тут видобули 90% усіх рожевих алмазів на Землі. Але 4 роки тому рудник закрили через несприятливі економічні умови. За весь час у руднику було видобуто понад 865 млн каратів або 191 тонну необроблених алмазів. Серед них крім рожевих були білі, блакитні, фіолетові та червоні алмази.

Останні новини:  Знайшли муміфікований ліс: за Полярним колом учені виявили залишки дерев епохи еоцену (фото)
рожевий алмаз Fullscreen
Рудник Аргайл розташований на північному сході Західної Австралії і до 2020 року впродовж 37 років тут видобули 90% усіх рожевих алмазів на Землі
Фото: IFLS

Формація Аргайл є незвичним місцем для видобутку алмазів, адже вона розташована на краю Австралії, а не посередині континенту, де зазвичай з’являються коштовні камені. До того ж зазвичай алмази знаходять у кімберлітових породах, але формація Аргайл являє собою тип вулканічної породи під назвою олівін-лампроїт.

Останні новини:  Пів кілограма золота: в Туреччині знайшли дорогоцінний пояс середньовічного володаря
рудник Аргайл Fullscreen
За весь час у руднику Аргайл було видобуто понад 865 млн каратів або 191 тонну необроблених алмазів
Фото: Live Science

Довгі роки геологи вважали, що вік родовища алмазів Аргайл становить від 1,1 до 1,2 млрд років. Але вчені представили в журналі Nature Communications своє дослідження, в якому вони показали, що алмазам у цьому руднику 1,3 млрд років. Вчені припускають, що походження формації Аргайл пов’язане з розпадом стародавнього суперконтиненту Нена. Саме це дослідження дало змогу з’ясувати як утворилися рожеві алмази та чому вони мають такий колір.




Рожеві алмази виникають унаслідок поєднання особливих температур і тиску, які з’являються під час зіткнення тектонічних плит. Сила цих зіткнень може спотворити кристалічну решітку вже наявних алмазів таким чином, що вони набувають саме рожевого кольору, вважають науковці.

Останні новини:  Давній печерний ритуал, що тривав 10 тисяч років, може бути найстарішою традицією у світі
рожевий діамант Fullscreen
Каблучка з рожевим діамантом, тобто обробленим рожевим алмазом
Фото: Live Science

Суперконтинент Нена був створений, коли дві частини земної кори зіткнулися одна з одною приблизно 1,8 млрд років тому. У тому місці, де сталося зіткнення, як вважають учені, і розташована формація Аргайл. Автори дослідження дійшли висновку, що зіткнення призвело до появи рожевих алмазів у цьому родовищі. Але в той час ці алмази перебували глибоко в надрах планети. Приблизно, через 500 млн років, коли суперконтинент Нена почав розпадатися на частини, тектонічні плити розходилися і гірські породи з алмазами всередині піднялися ближче до поверхні планети.

Хоча родовище Аргайл і вважається унікальною скарбницею рідкісних кольорових алмазів, деякі вчені припускають, що таке саме сховище дорогоцінних каменів може ховатися десь іще.