У Польщі продовжили легальне перебування українців до вересня 2025 року

02.07.2024   13:41    363

У Польщі з 1 липня набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям, яким передбачено продовження до 30 вересня 2025 року легальності перебування і допомоги.

Про це пише УКРІНФОРМ.

Документом передбачається, що соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

Останні новини:  Трамп планує обговорити з Путіним Україну - ЗМІ

Іншим важливим нововведенням є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі – з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього особі треба актуалізувати дані у базі PESEL UKR (ідентифікаційна система), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Водночас запроваджується нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL. Єдиним способом вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Останні новини:  Після Куби російські військові кораблі направилися до Венесуели

Закон передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українських воєнних біженців у розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.


expert.in.ua