До станції Вернадський завітав тюлень-крилеїд: фиркав на полярників

16.06.2024   09:30    244

Поблизу антарктичної станції «Академік Вернадський» біля берегів острова Галіндез українські полярники зустріли тюленя-крилеїда.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Національний антарктичний науковий центр.

«Фиркання» тварини після успішного полювання опублікували в науковому центрі.

На відео можна побачити представника наймасовішого виду антарктичних тюленів – крилеїда. Він біля берегів острова вполював собі здобич. Однак криль – планктонний ракоподібний – опинився не у пащі, а на вусах тварини.

Полярники зазначають, що тюлень створював звуки, схожі на фиркання, не через обурення результатом пошуку їжі.

Останні новини:  Біля берегів Китаю знайшли сотні артефактів

Така поведінка – визначальна ознака тварин цього виду, як і їхня видовжена морда.

«Котяче нашестя в Антарктиці»: українські полярники зафіксували велику кількість морських котиків

Тюлені-крилеїди зазвичай сягають ваги у 300 кілограмів за довжини від 2 до 2,5 метра.

«Цікаво, що для вилову здобичі цей вид має спеціальні зуби – у формі гребінців. Коли вони змикаються, то утворюють своєрідне сито для фільтрування води і «затримки» крилю«, – додають працівники станції.

За словами полярників, крилеїдів часто можна зустріти поблизу станції в літньо-осінній період, коли вони масового плавають крижинами у навколишніх водах.

«Їхнє життя загалом дуже прив’язане до морського льоду, й часто вони мігрують разом із ним. Вміють віртуозно вистрибувати на крижини, хоч і не завжди це вдається їм з першої спроби«, – додали полярники.

Популяція тюленів-крилеїдів величезна – їхню кількість оцінюють від 10 до 40 мільйонів.




Таку масовість пояснюють тим, що тварини мають величезний запас їжі і менше харчових конкурентів, особливо після масового винищення китів, яке відбулося в XX столітті.

Останні новини:  Історики розповіли, ким насправді були українські козаки

Полярники зауважують, що крилеїди також мають природних ворогів – морських леопардів і косаток, для яких часом стають здобиччю.

Раніше працівники дослідницької станції «Академік Вернадський» розповіли «детективну історію» виокремлення Південного океану та інші цікаві факти про ці води.