Виявлено новий фактор ризику поширеного раку у дітей

08.05.2024   22:00    706

Найбільш поширеним раком у дітей є гострий лімфобластний лейкоз (ГЛЛ). Це рак за участю білих кров’яних тілець – лімфоцитів. І він становить 25% всіх діагнозів раку. Також ГЛЛ – одна з основних причин смерті від раку у дітей.

Хоча завдяки хіміотерапії показники лікування покращилися, методи лікування раку токсичні. Ті, що вижили, стикаються з підвищеним ризиком серцевих захворювань, хвороб легенів, нейрокогнітівних дефектів, а також з підвищеним ризиком розвитку вторинного раку протягом життя.


Завершене нещодавно дослідження, результати якого опубліковані в Американському журналі генетики людини, показує, що діти, народжені з генетичною схильністю до вироблення більшої кількості лімфоцитів, особливо в порівнянні з іншими типами білих кров’яних тілець, піддаються більш високому ризику розвитку ГЛЛ. Це відкриття може допомогти в розробці моделей ризику для новонароджених, які можуть привести до стратегій раннього втручання.



Минулі генетичні дослідження виявили більше десятка ділянок в геномі, пов’язаних з ГЛЛ дитячого віку. Помітивши, що ці плями збігаються з місцями в геномі, пов’язаними з варіаціями характеристик кров’яних тілець, таких як кількість лейкоцитів, команда вчених досліджувала зв’язок між надвиробництвом лімфоцитів і ризиком розвитку ГЛЛ.

Останні новини:  Доведено: перероблені продукти викликають 27 хронічних захворювань

Подробиці роботи

Дослідження показало, що діти, які генетично схильні до утворення великої кількості лімфоцитів, мають підвищений ризик розвитку ГЛЛ на 20% і більше. Робота також пролила світло на значення числа лімфоцитів в порівнянні з іншими ключовими клітинами крові.



Це перше дослідження, що шукало генетичні варіації, пов’язані зі співвідношенням лімфоцитів до інших клітин крові – до моноцитів, нейтрофілів і тромбоцитів. За словами доцента Центру генетичної епідеміології Медичної школи ім. Кека при Університеті Південної Каліфорнії, члена Універсального центру USC Norris Адама де Сміта, проблема, ймовірно, не тільки в генетичній схильності виробляти велику кількість лімфоцитів, але і в тому, як ці числа співвідносяться з іншими типами клітин крові.

Дослідники провели двоетапне повногеномне асоціативне дослідження (GWAS) ознак клітин крові з подальшим аналізом 2666 випадків ГЛЛ і понад 60 000 контрольних, спираючись на дані британського Біобанку, що охоплюють більш ніж 400 000 осіб.

Останні новини:  Названі перші «непомітні» симптоми хвороби Паркінсона

Первинні та вторинні мутації ДНК, що призводять до лейкемії

Гострий лімфобластний лейкоз виникає, коли ДНК в клітинах кісткового мозку мутує. Зазвичай клітини ростуть і вмирають із заданою швидкістю, але при ГЛЛ генетичні мутації змушують клітини кісткового мозку продовжувати рости та ділитися. Виробництво клітин крові виходить з-під контролю, а кістковий мозок виробляє незрілі клітини, які розвиваються в лейкемічні білі кров’яні тільця, звані лімфобластами. Ці аномальні клітини не можуть боротися з інфекцією і витісняють здорові лейкоцити, еритроцити та тромбоцити.

Вважається, що хвороба виникає в результаті двох подій. Приблизно один з двадцяти дітей народжується з початкової генетичною мутацією, відомої як предлейкемічний клон (pre-leukemic clone). У більшості випадків ці передлейкозні клітини ніколи не переростають в лейкоз. Але у дітей, у яких розвивається ГЛЛ, друга мутація викликана біологічними подіями. Переважна теорія полягає в тому, що якщо імунна система дитини не може розвиватися належним чином, можуть статися вторинні мутації, що ведуть до лейкемії.

Останні новини:  Думка лікаря: продукт, необхідний для профілактики раку

Теорії дослідників відповідають переважної теорії лейкемії дитячого віку про “відстрочені інфекції” і поточним дослідженням щодо запобігання виникненню хвороби. Якщо в дитинстві діти недостатньо піддані до інфекцій і мікробів, їх імунна система може бути неправильно налаштована. З цією метою дослідники розробляють пробіотики, а також інші потенційні втручання для запобігання вторинним мутаціям, що ведуть до ГЛЛ.

Вчені мають намір брати участь у проведенні найбільшого на сьогодні дослідження з використанням новонароджених клітин пуповинної крові для вивчення передлейкемічних клонів в утробі матері. Виявлення наявності цих клітин також може в кінцевому підсумку бути частиною рутинного скринінгу новонароджених на предмет ризику ГЛЛ і, як наслідок, превентивних заходів.