Надпотужні спалахи на Сонці досягли глибин океанів Землі

20.05.2024   01:30    13

Magnetic storm and the disruption of energy networks — futuristic visionMagnetic storm and the disruption of energy networks — futuristic vision

Потужний геомагнітний шторм через сильні спалахи на Сонці 10-11 травня досяг морських глибин Землі. Про це повідомили канадські дослідники із проєкту Ocean Networks Canada (ONC) при Університеті Вікторії.

Підводні обсерваторії ONC на західному та східному узбережжях Канади зафіксували тимчасове спотворення магнітного поля планети на глибині 2,7 км.

Останні новини:  Вчені відтворили парфуми Клеопатри

Найбільш значне магнітне зміщення змінило напрямок компаса в діапазоні від +30 до -30 градусів і було зафіксовано на підводному майданчику Folger Passage, що входить до складу кабельної обсерваторії ONC NEPTUNE біля узбережжя острова Ванкувер.

Виявлення магнітних збурень через сонячну бурю сталося під час перевірок якості даних. Аномалії у показаннях приладів збіглися з геомагнітним штормом, що спричинило яскраві полярні сяйва у різних регіонах Землі.

За словами вчених, наступні кілька років стануть піком поточного сонячного циклу, тому подібні події відбуватимуться набагато частіше, ніж у попередні роки.

Останні новини:  Бразильці знайшли гніздо одних з найрідкісніших птахів у світі