Вчені розкрили секрет співу найбільшого на планеті ссавця

08.05.2024   14:45    812

Вусаті кити, які вважаються найбільшими на планеті ссавцями, співають під водою. Вченим удалося з’ясувати природу цього явища.

Секрет співу вусатих китів криється у їхньому голосовому апараті. Справа в тому, що гортань ссавця має незвичайну структуру. В акомпанемент тварин входять стогін, стукіт, удари і рохкання. Вони використовують їх для спілкування один з одним. Частота пісень китів не перевищує 300 Гц. Це пояснюється тим, що низькочастотні звуки вода поглинає набагато повільніше.

Останні новини:  Вчені картографували крихітний фрагмент мозку і були вражені побаченим

Голосовий апарат вусатого кита має U-подібну структуру, що складається з черпалоподібних хрящів (довгі циліндричні тканини). Її можна зустріти виключно у цього виду ссавців. В інших китів голосовий апарат має іншу структуру.

Внутрішній бік гортані вусатого кита має велику жирову подушку, притиснуту U-подібною структурою. Під час різкого виштовхування повітря з легень подушка вібрує, що призводить до утворення низькочастотних підводних звуків. За словами професора Коена Елеманса, який працює на біологічному факультеті Університету Південної Данії, йому та його колегам вдалося довести, що звуки, що видаються китами, мають низьку частоту. Вона варіюється в межах 30-300 Гц. Максимальна глибина зв’язку становить 100 м. Глибше кити перестають чути один одного.





Про те, що вусаті кити вміють співати, стало відомо понад 50 років тому. Весь цей час нікому на думку не спадало з’ясувати природу цього незвичайного явища.

Останні новини:  Вчені розкрили тайну появи перших теплокровних динозаврів


inforoom.com.ua