Нещодавно віднайдена гілка Нілу може допомогти розгадати загадку зведення пірамід

19.05.2024   17:30    20

Піраміди в Єгипті переважно зосереджені вздовж вузької смуги у пустелі, однак, досі не було надано переконливого пояснення, чому побудові зведені саме в цьому місці. Наразі вчені наблизилися до пояснення, віднайшовши не існуючий нині рукав річки Ніл.

Незвичне і нелогічне розташування тривалий час дивувало археологів, деякі з яких знайшли докази того, що річка Ніл колись протікала поблизу цих пірамід, сприяючи будівництву пам’яток, яке почалося 4700 років тому.

Водночас у новому дослідженні, опублікованому 17 травня у журналі Communications Earth & Environment, вчені за допомогою супутникових зображень та аналізу осадових відкладень, нанесли на карту висохлу притоку Нілу довжиною 64 кілометри, що давно похована під сільськогосподарськими угіддями та пустелею.

Останні новини:  У Камбоджі вилупилося 60 дитинчат рідкісного сіамського крокодила

Це перше дослідження, яке містить першу карту давно втраченого рукава річки Ніл, – зазначив провідний автор дослідження, професор Еман Гонейм.

Ніл всю історію був основною транспортною артерією Єгипту, тому цілком логічним є розташування такого масштабного зведення на березі, де розвантажували кораблі.

Дослідження показало, що під час будівництва пірамід географія та річковий ландшафт Нілу значно відрізнялися від сучасних, додав географ Французького національного центру наукових досліджень Нік Маррінер. Він не брав участі в дослідженні, проте, проводив дослідження історії річки Гізи.

Останні новини:  У Бразилії вчені вперше знайшли кокаїн в організмі акул

Вчені вважають, що посуха близько 4200 років тому, призвела до обміління рукава. Згодом сильний вітер, ймовірно, поступово засипав його, зробивши непомітним для оптичних супутникових знімків. Проте, тепер знання про існування цього рукава дасть розуміння де ще можуть розташовуватися поселення тієї доби. Так вчені планують врятувати їх від урбанізації.

Зазначається, що дослідження завершує важливу частину ландшафтної головоломки минулого. Зібравши необхідні фрагменти, вчені можуть отримати чіткіше уявлення про те, який вигляд мала заплава Нілу за часів зведення пірамід і як стародавні єгиптяни використовували своє середовище для транспортування будівельних матеріалів.

Останні новини:  Схожі на сучасні багатоповерхівки: чим насправді є тисячолітні споруди гір Саудівської Аравії