Вчені картографували крихітний фрагмент мозку і були вражені побаченим

19.05.2024   18:30    20

Один кубічний міліметр людського мозку зберігає більше даних, ніж тисячі сучасних ноутбуків. Такими є результати досліджень фахівців Гарвардського університету та Google.

У ході дослідження вчені створили єдину на сьогодні повну тривимірну реконструкцію нейронної схеми людського мозку. Результати роботи детально описані в Science.

У крихітному кубику мозкової тканини дослідники виявили 57 000 нейронів, 230 міліметрів кровоносних судин і вражаючих 150 мільйонів зв’язків між клітинами мозку, які називаються синапсами.

Останні новини:  Бразильці знайшли гніздо одних з найрідкісніших птахів у світі

Дані, що містяться в цьому мізерному шматочку кори скроневої частки, становлять приголомшливі 1400 терабайт.

Для порівняння, середньостатистичний користувач ПК може мати один терабайт пам’яті на своєму пристрої.

Це більше, ніж комп’ютер: вчені картографували крихітний фрагмент мозку і були вражені побаченим

Зразок був взятий у пацієнта з епілепсією, тому дослідники не знають, чи ці незвичайні структури мають зв’язок із захворюванням, чи це просто випадкові неврологічні примхи.




Це головна мета галузі під назвою «коннектоміка» – створити повні нейронні схеми, які показують, як трильйони синаптичних зв’язків породжують наші думки, поведінку та розлади мозку. Створення цих карт є надзвичайно складним завданням, яке дослідники вирішували майже десять років у співпраці з експертами зі штучного інтелекту з Google.

Це більше, ніж комп’ютер: вчені картографували крихітний фрагмент мозку і були вражені побаченим

Нещодавно опублікована схема кори головного мозку миші є важливою віхою, але це лише вершина айсберга в дослідженні мозку. Щоб повністю відобразити весь мозок миші з такою високою роздільною здатністю синапсів, знадобиться відтворити їх зусилля в 1000 разів.

Останні новини:  Найстаріша в світі черепаха відзначила 190-річчя