Тест-драйв Honda CR-V. Не автомобіль року, але автомобіль на роки

23.05.2024   13:45    882

За п’ять поколінь Honda CR-V став якщо не іконою, то однім зі стовпів сегмента середньорозмірних кросоверів завдяки своїй надійності та універсальності. Це один з найпопулярніших кросоверів у світі, і тепер він отримав нове, шосте покоління, яке мало на меті зробити з CR-V автомобіль, який поєднує в собі сучасність з традиціями. Чи вдалося?

Як виглядає

Не здивую нікого, якщо скажу, що зі зміною покоління Honda CR-V трохи збільшився у розмірах. Це стандартна практика. Довжина його тепер сягає 4,7 метра, а колісна база – 2,7 метра. При цьому він доволі широкий (2,15 м з урахуванням дзеркал) та відносно високий (1,68 м). Але мені особисто більше подобається не те що CR-V став більшим, а те, що в нього правильні пропорції та стриманий дизайн.

Стриманий, але стильний. Тут переважають прямі лінії та гострі кути. Лише задня частина кузова має певне відсилання до попереднього покоління, але вона не вибивається з загальної концепції. Мені такий дизайн до вподоби, адже він «довготривалий» та здатний задовольнити смаки переважної більшості автомобілістів на всіх континентах.

Що всередині

Класична для сучасних автомобілів Honda архітектура салону набула в CR-V свого максимального рівня. На відміну від багатьох конкурентів тут переважають фізичні кнопки та майже повна відсутність глянсових панелей, що максимально зручно та практично. Та й в цілому ергономіка продумана до дрібниць. Насправді немає до чого доколупатися – посадка зручна, регулювань достатньо, оглядовість чудова, матеріали оздоблення дуже якісні. До чого не торкнись – все на найвищому тактильному рівні. Затишно.

Але найбільший «плюс» салону Honda CR-V шостого покоління – простір. Особливо яскраво він відчувається ззаду, де у пасажирів місця, наче в лімузині. При цьому спинка дивану може змінювати кут нахилу в трьох положеннях, а двері відчиняються майже на 90 градусів, що неймовірно зручно.

Останні новини:  Peugeot став автомобільним партнером Паризького тижня моди

Багажник теж великий – 587 літрів. Звісно ж, є електропривід п’ятих дверей і навіть функція автоматичного закривання з затримкою, щоб ви встигли відійти від машини. Весь багажник пошитий тканиною, тобто немає відкритих пластикових панелей, які дряпатимуться. А ось шторка могла б мати напрямні, без яких нею користуватися не дуже зручно.




Ще з позитивного – лаконічні та інформативні екрани панелі приладів та мультимедійної системи. Вони якісні та зрозумілі. Apple CarPlay та Android Auto – бездротові, звучання аудіосистеми потішить навіть меломанів. А ще тут є цікава функція, яка не нова для Honda, але все одно викликає здивування: йдеться про камеру в правому дзеркалі, зображення з якої виводиться на центральний екран, коли водій вмикає правий поворотник.

Як їде

Не помилюсь, якщо скажу, що Honda CR-V нового покоління – це автомобіль з напрочуд збалансованими їздовими характеристиками. В ньому одразу відчувається порода, величезний досвід інженерів Honda та їх гарний смак.

Останні новини:  Фахівці назвали топ-10 кращих кросоверів, які найменше втрачають в ціні після покупки

Що мається на увазі? По-перше, налаштування шасі. Підвіска працює дуже ефективно – вона комфортна для пасажирів навіть на дорозі посередньої якості, але від того абсолютно не страждає керованість та стабільність автомобіля. Тобто немає зайвого розгойдування на прямій чи глибоких нахилів кузова у поворотах. CR-V чуйно реагує на кермо (воно, до речі, інформативне, виважено важке та приємно лежить в руках), не потребує жодної адаптації, звикання чи пошуку компромісів. Ним дуже приємно керувати завжди та всюди.

Підсилює задоволення від водіння ще й дуже гарна шумоізоляція, але найважливіше, звісно ж, під капотом (і не тальки), адже там встановлена гібридна силова установка на базі 2-літрового бензинового атмосферника, який працює за циклом Аткінсона. Втім, він тут виконує не головну, а допоміжну роль, яка дісталася електромотору потужністю 184 к.с. (335 Нм). Саме електромотор передає тягу на колеса, хоча в окремих випадках це може робити й ДВЗ, тобто прямий зв’язок з колесами тут мають обидва агрегати.

А ще тут є повний привід, який, на відміну від деяких інших гібридних кросоверів, забезпечується не другим електромотором на задній осі, а карданом. Задня підвіска, до речі, багатоважільна, а чесний кліренс – 19 см.

Від всього цього ми маємо не ураганну, але рівномірну та прогнозовану динаміку розгону (трохи більше ніж 9 секунд з місця до «сотні»), якої цілком достатньо не лише у місті, а й за його межами, адже гібрид дає можливість нормально прискорюватися, наприклад, зі 100 до 130 км/год, щоб без проблем йти на випередження інших учасників руху. І все це з витратою пального на рівні 6,6 л/100 км у комбінованому циклі. Це, до речі, той рідкісний випадок, коли реальність збігається з заявленою виробником цифрою.

Останні новини:  Alpine представила «заряджений» електричний хетчбек

У місті, при цьому, від CR-V можна отримати до 5 л/100 км, але для цього треба бути надто обережним з акселератором, їздити тільки в режимі Econ і не забувати два рази натискати на кнопку D/B, щоб обрати саме B, де рекуперативне гальмування працює на максимумі. Але чи потрібні всі ці «танці з бубоном»? На мій погляд – ні, тому що й ті згадані вже 6,6 л/100 км – дуже пристойний результат.

Висновок

50 тисяч доларів – це немаленька сума, коли йдеться про кросовер не преміального бренду. Але давайте відверто: де ви бачили дешевий японський гібридний середньорозмірний кросовер з гарною комплектацією? Немає таких. А якщо враховувати імідж надійного бренду, стильну зовнішність, комфортний та безмежно просторий салон, зразкову керованість, потужну силову установку зі скромною витратою пального, то 50 тисяч доларів за Honda CR-V – це абсолютно адекватна ціна. Якби я шукав собі такого формату автомобіль і мав би для цього відповідний бюджет, купив би не вагаючись. Це автомобіль, як то кажуть, «на довгі роки».


avtomir.ua