Тест-драйв Honda ZR-V. За що такі гроші?

19.04.2024   14:31    210

Припускаю, що ви вперше чуєте про кросовер ZR-V від компанії Honda, і це не дивно, адже автомобіль з такою абревіатурою раніше не продавався в Україні. Тепер він є, і це не дешевий, але дуже цікавий кросовер, вартий уваги, якщо ви шукаєте збалансований сімейний C-SUV. Зараз поясню, чим він мене «зачепив».


Як виглядає

Почну з того, що ZR-V в модельній лінійці Honda розташований між маленьким HR-V та легендарним CR-V, який в новому поколінні знову збільшився у розмірах. Тобто за габаритами це класичний кросовер С-класу, який може конкурувати, наприклад, з Mazda CX-5 або Toyota Corolla Cross.

Втім, на мій суб’єктивний погляд, в плані дизайну ZR-V програє двом вищезгаданим моделям, особливо «Мазді». Якщо в профіль кросовер від Honda ще можна назвати привабливим і навіть стильним, то передня його частина намальована ну дуже специфічно. Навіть трохи кумедно, наче обличчя якогось мультяшного героя. Дещо подібне зробила Toyota на моделі Yaris Cross. Але на смак та колір, як то кажуть…



Зовсім інша справа – інтер’єр!

Що всередині

Найголовніше, що мені особисто подобається в салоні Honda ZR-V – це поєднання класичного японського затишку з сучасним відносним аскетизмом. Тобто нічого зайвого, але все максимально зручно та приємно на дотик. Матеріали оздоблення – чудові (не гірше ніж у Mazda CX-5). Багато шкіри, пластик дуже якісний і майже відсутній глянець, за що японцям окрема подяка. Навіть тканина на сидіннях створює відчуття домашнього затишку. Та і зручні передні крісла, наче на тебе пошиті. Але, на жаль, електроприводу немає.



Немає і знаменитої «хондівської» системи Magic Seats для задніх сидінь, яка звільняє багато місця для перевезення багажу в салоні. Це пов’язано з технічними особливостями автомобіля, але це не скасовує того факту, що простору в другому ряду дуже багато для класу C-SUV. Можливо найбільше за усіх конкурентів. Тільки незрозуміло, чому кишеня є тільки на спинці крісла переднього пасажира, а на водійському немає? Зате підлога майже рівна, центральний підлокітник є, дефлектори обдуву — теж.

Останні новини:  Близько 10 000 електромобілів за 30 днів: Xiaomi хвалиться рекордним попитом на седан SU7

Щодо багажника, то він не надто великий – 380 літрів (менше за конкурентів), але для щоденних завдань цього вистачає. До того ж можна скласти спинки дивану й отримати 876 літрів, якщо міряти до лінії вікон. Під стелю вийде 1312 літрів.

Але хотілося б повернутися до водійського простору. Важко не помітити, що передній стійки зроблені максимально тонкими, що покращує оглядовість, хоча склоочисники залишають доволі велику «брудну» зону, яка в погану погоду нівелює переваги тонких стійок. Втім, в цілому оглядовість з місця водія дуже гарна.

Перед очима – цифрова панель приладів з дизайном «під класику», правіше – екран мультимедійної системи з мінімалістичною графікою, зі зрозумілим та логічним меню. І дуже круто, що Honda зберегла фізичні кнопки як на екрані, так і на кліматичній системі, і на центральній консолі. Хто б там що не казав, а це максимально просто та зручно для щоденного користування.

Останні новини:  Експерт розповів, чому автовиробники перестали робити двигуни-мільйонники

Ну і на останок про салон – штатна аудіосистема Honda ZR-V звучить дуже непогано, навіть в режимі ефірного радіо. Android Auto та Apple CarPlay підтримують бездротові протоколи. Тобто є все для того, щоб насолоджуватися кожною поїздкою.

Як їде

Думаю, вам сподобається знати, що Honda ZR-V побудований на платформі Civic зі всіма відповідними приємними наслідками. У нього багатоважільна підвіска ззаду (через це і немає Magic Seats, адже ця система має певні вимоги для простору) та абсолютно легкові налаштування шасі. Цей кросовер, на відміну від багатьох своїх однокласників, не має схильності до надмірних нахилів кузова в поворотах. Він дуже стійкий, має доволі важке, товсте та інформативне кермо, та ще й з великими «пелюстками» – саме таке кермо подобається тим, хто дійсно кайфує від процесу водіння.

Але найголовніша перевага ZR-V, яка просто розриває конкурентів – це підвіска. Вона фантастично комфортна, наче пневматична, хоча нічого такого, звісно ж, ZR-V не має. Мабуть, для мене особисто вона не деякий час стане еталоном, за яким я буду оцінювати всі інші автомобілі.

А ще ZR-V непогано везе. Ще б пак, адже це гібрид на базі 2-літрового бензинового двигуна сумарною віддачею 184 к.с. та 315 Нм, що дозволяє розганяти компактний передньопривідний кросовер з місця до «сотні» менше ніж за 8 секунд. При цьому містом можна їздити як хочеш з витратою пального менше ніж 6 л/100 км. У мене за тиждень вийшло 5,5 л/100 км в стандартному режимі. В Eco, напевно, було б менше ніж п’ять, але то не цікаво, маючи такі можливості. Як немає й великого сенсу від режиму Sport, адже суттєво в динаміці він не додає, проте мотор починає довше працювати на високих обертах, порушуючи акустичний комфорт.

Останні новини:  Стало відомо, чому автовиробники перестали робити двигуни-мільйонники

В цілому ж, шумоізоляція салону непогана. Треба також відзначити наявність 13 (!) подушок безпеки та класну роботу системи активного утримання в смузі руху, яка делікатно, але впевнено підрулює, даруючи не тільки задоволення від водіння, але і спокій за кермом.

Висновок

Загалом Honda ZR-V мені дуже сподобався. Робити поспішні висновки, дивлячись на нього лише зовні, помилково. В цей автомобіль потрібно сісти та випробувати. Тоді все стає на свої місця. Тоді починаєш розуміти, що це класичний «японець» – зі своєю філософією, зі своєю атмосферою та справжністю, яку, на жаль, сучасні автомобілі стрімко втрачають, перетворюючись на бездушні гаджети на колесах.

Втім, на жаль, шанси на успіх Honda ZR-V в Україні вбиває його ціна – майже 39 000 доларів. Toyota Corolla Cross, Mazda CX-5 та всі решта коштують дешевше.


avtomir.ua