Тест-драйв Honda HR-V. Найкращий серед рівних

26.04.2024   13:02    348

Сегмент субкомпактних кросоверів не такий вже і маленький, але дійсно видатних гравців в ньому насправді одиниці. Наприклад, Nissan Juke або Toyota C-HR. Про них знають всі. А є, наприклад, Honda HR-V, про який часто забувають, хоча він здатний розмазати всіх собі подібних. Після тижня за кермом цієї машини я в цьому просто впевнений.


Як виглядає

Третє покоління Honda HR-V, яка на мене, вийшло дуже вдалим з погляду дизайну – набагато привабливішим за друге. Цей автомобіль має дуже сучасний вигляд, не кричущий, як у C-HR та Juke, а стриманий, проте стильний. З купеподібним силуетом, з прихованими ручками задніх дверей, з оригінальною решіткою радіатора та цікавим «малюнком» задніх ліхтарів… Є на що подивитися! Хоча мені не дуже подобаються глянсові пластикові накладки по нижньому периметру кузова, адже з часом вони виглядатимуть не найкращим чином.

HR-V зі зміною покоління не став більшим, як це часто буває. Він зберіг свої компактні габарити. Він трохи більший за Juke, але менший за C-HR. А за довжиною колісної бази програє обом. І тут ви, напевно, подумаєте, що це явний та непоправний недолік, але почекайте з висновками та просто подивіться уважно на ширину задніх дверей. А тепер згадайте, як виглядає Juke та C-HR. Натяк зрозумілий?

Що всередині

Жоден автомобіль в сегменті B-SUV не запропонує вам стільки простору в салоні, скільки є у Honda HR-V. Я навіть більше скажу – в деяких автомобілях С-класу місця для ніг задніх пасажирів менше. І це аж ніяк не коштом багажника, тому що, наприклад, у Toyota C-HR і місця ззаду обмаль, і багажник менший за HR-V (305 проти 335 літрів).





Серйозно, Honda наразі просто неперевершена в мистецтві ефективного компонування салону. Я ще не бачив автомобілі B-класу з повноцінним другим рядом, де можуть комфортно подорожувати не лише діти, а й дорослі майже будь-якого зросту. При цьому у вас не буде проблем з посадкою та висадкою, адже дверний отвір тут теж повноцінний. А якщо треба перевезти в салоні щось габаритне чи просто купу речей, які не вмістилися в багажник, у «Хонди» є Magic Seats. Це коли подушку сидіння можна підняти.

Останні новини:  Найпотужніший BMW року готується до дебюту: на останньому фото розкрито нові деталі

Втім, не все в салоні HR-V ідеально, адже ззаду комфортно розмістяться лише два пасажири. Не тому, що ширини не вистачає, а тому, що так спрофільований диван.

Певні питання викликає й високе положення передніх сидінь, які, з одного боку, створюють враження дійсно кросоверної посадки, а з іншого можуть змусити йти на компроміс при пошуку зручного положення за кермом, якщо ваш зріст перевищує 180 см. Стеля в цьому випадку може «тиснути» на голову, а лобове скло здаватиметься вузьким. Треба «приміряти на себе», щоб зрозуміти, чи влаштовує це вас.

Цьому є пояснення, адже задля вивільнення місця для системи Magic Seats паливний бак перенесений саме під передні сидіння, тому вони й встановлені вище. А ось великим «мертвим зонам» через широкі передні стійки та масивні дзеркала виправдання немає. Особливо напружую обмежений огляд при повороті праворуч. Та і шумоізоляція салону посередня навіть на міських швидкостях. Чутно не лише шелестіння шин, а й шум вітру, причому навіть з багажника.

Втім, про недоліки шумки легко забути. Для цього достатньо увімкнути музику, адже аудіосистема тут просто чудова. Важливою перевагою є й підтримка бездротового з’єднання з Android Auto та Apple CarPlay. Бездротова зарядка для смартфона теж є, мультимедіа швидка та зрозуміла, перед очима – цифрова панель приладів з графікою «під класику».

Останні новини:  Найкращі кросовери у 2024 році: яке авто купити, аби не розчаруватися

Ну і, звичайно ж, неможливо не відзначити гарні матеріали оздоблення. Не всі м’які, але всі приємні на дотик.

Як їде

З технічного погляду єдиним справедливим конкурентом для Honda HR-V в Україні є лише Toyota C-HR, адже обидва ці автомобілі мають виключно гібридний привід. Відповідно, вони й суттєво дорожче за решту. Але про ціни пізніше. Зараз важливо розповісти, що HR-V пропонує вам на дорозі.

Це гібрид, який влаштований не так, як Toyota, скоріше як e-Power від Nissan (на жаль, Juke с такою системою не пропонують). Тут тягу на колеса передає електромотор, а ДВЗ виконує роль генератора енергії. Втім, при певних умовах бензиновий двигун може напряму з’єднуватися с колесами, але це скоріше виняток з правила. В будь-якому випадку, Honda сама вирішує, що, коли та як робити, а ви можете перемикатися між режимами Econ, Normal та Sport, хоча в реальності в цьому немає особливого сенсу. Normal – збалансований варіант на всі випадки життя, який забезпечить вам витрату пального у місті на рівні 5 л/100 км. Можна і менше, якщо активно використовувати рекуперацію (селектор трансмісії в режим B замість D).

Віддача гібридної системи – 131 к.с. та 253 Нм. З нею HR-V не є надто спритним, адже час розгону до «сотні» займай понад 10 секунд, хоча за відчуттями це відбувається трохи швидше. Хай там як, для міста цього цілком достатньо, а на заміській трасі, щоб отримати мінімальну витрату пального, краще не розганятися швидше 120 км/год. Це не тільки ефективна, а й безпечна швидкість. При цьому автомобіль вас ще й підстрахує, бо вміє тримати в смузі, сигналізує про автомобілі в «сліпій зоні», попереджає про можливе зіткнення та допомагає запобігти йому завдяки екстреному гальмуванню.

На будь-якій швидкості Honda HR-V поводить себе дуже впевнено. Абсолютно не відчувається, що позаду тут не багатоважільна підвіска, а звичайна балка – реакції на рух керма швидкі та передбачувані, крени кузова в поворотах мінімальні. Безперечно, тут є фірмова драйверська складова, притаманна автомобілям Honda, хоча і з певними обмеженнями, враховуючи призначенням автомобіля. Ним дуже приємно керувати.

Останні новини:  Штраф за перевищення швидкості під час дощу можна не платити: що варто знати водіям

Але відносною розплатою за це є трохи жорстка підвіска, яка транслює в салон майже всі вади асфальту. Втім, сказати, що це якось погано позначається на комфорті, теж не можна. Тобто ти відчуваєш, коли їдеш поганою дорогою, але тобі це не дошкуляє. Інакше кажучи, баланс знайдено.

Висновок

Коли я розповідаю людям про Honda HR-V, вони кажуть: «Та все зрозуміло, а ціну ти бачив?» Авжеж! Але коли таке було, щоб гібридний автомобіль коштував дешево? Звичайно, якщо вам не потрібна мізерна витрата пального та багато місця в салоні при компактних зовнішніх габаритах, вам до Nissan Juke, Opel Mokka тощо. А якщо все перелічене вище потрібно, то краще за Honda HR-V нічого наразі не знайдете.

А щодо Toyota C-HR, то в новому поколінні вона взагалі має якийсь скажений прайс – від 37 до 48 тисяч доларів, тоді як HR-V коштує від 34 до 38 тисяч «зелених», тобто там де Honda в топі, Toyota – в базі. От і думайте.


avtomir.ua