Чому ні в якому разі не можна зрізати запліснявілу частину з хліба і вживати залишок в їжу

06.05.2024   22:00    495

Цвіль містить отруту, яка веде до мутації клітин і розвитку небезпечного захворювання.

Поява цвілі на хлібі – ситуація прикра. Особливо, якщо ви зібралися пообідати і в останній момент помітили, що хліб встиг злегка зіпсуватися. Деякі не дуже переживають з цього приводу, зрізають запліснявілу частину, а решту вживають в їжу. Однак, робити цього категорично не можна.


Справа в тому, що цвіль — це гриби з видимими спорами на поверхні органічних субстратів і мікроскопічним корінням всередині. Тобто видима нам цвіль – це тільки мала частина айсберга. До того часу, як грибок проростає назовні, спори вже пронизали всю внутрішню частину продукту, повністю його зіпсувавши.

Останні новини:  8 важливих звичок, які варто набути в 30 років, щоб зберегти здоров’я до глибокої старості

Лікарі забороняють вживання такого хліба. Спори цвілі містять міотоксин, що має властивість викликати харчове отруєння. Але навіть не тільки в цьому криється небезпека. Накопичення міотоксинів в організмі людини веде до мутації клітин і як наслідок, до онкології.



Тому запліснявілий хліб слід негайно відправляти у відро для сміття. Ним не можна навіть годувати тварин і птахів. На їх організм цвіль діє так само, як і на людський. Тобто підгодовуючи братів наших менших і начебто роблячи добру справу, ви по суті труїте їх.

Останні новини:  Експерти назвали сигнали тіла, на які необхідно звертати увагу

До того ж птахів взагалі не слід годувати хлібом. Особливо чорним і дріжджовим. Хліб дає їм помилкове відчуття ситості і важко перетравлюється.



Краще використовувати для прикорму птахів крупи, навіть, якщо в них вже встигли оселитися шкідники. Можна давати сухарики, але тільки не з житнього хліба.