Археологи виявили в Німеччині «консерви» кам’яного віку

06.05.2024   20:35    918

Під час дослідження гравійного кар’єру археологи натрапили на панцирі черепах, яким близько 50 000 років. Стародавні люди використовували їх як консерви в подорожах, пише Arkeonews.

Панцирі були виявлені неподалік Магдебурга в кар’єрі Барлебен-Адамзее. Вони належать європейським ставковим черепахам, які жили в регіонах з теплішим кліматом. Як вони опинилися в прохолодній Центральній Європі, зрозуміло не до кінця.

Останні новини:  Геомагнітна буря підвищила ризик хвилі ураганів на Землі

Історичні дані вказують на те, що давні люди під час подорожей брали з собою черепах. Вони використовувалися як живі консерви. В умовах відсутності дичини рептилії виступали у ролі надійного джерела свіжого м’яса.



Гравійні кар’єри в долині Ельби багаті на артефакти від льодовикового періоду до наших днів. Шари гравію накопичувалися в районі озера Адамзее протягом десятків тисяч років. Найвідомішою знахідкою з Барлебен-Адамзее є 41,8-сантиметровий кістяний наконечник віком 33 000 років до н. е. Він вважається одним із найдавніших кістяних знарядь, виявлених на території Центральної Німеччини.

Останні новини:  Наука з’ясувала, як з боягузів робити сміливців


inforoom.com.ua