90% садівників проводять цю процедуру неправильно: всі секрети обрізки малини на зиму від агрономів

25.08.2024   06:19    597

Проте для того, щоб щороку насолоджуватися багатим урожаєм, необхідно знати всі тонкощі догляду за малиною після закінчення періоду плодоношення. Розповідаємо далі у матеріалі, як правильно проводити обрізку малини після збору ягід для того, щоб забезпечити кращий урожай у наступному сезоні.

Після збору врожаю малини необхідно провести її обрізку, оскільки без цього ягода може здичавіти, стати дрібнішою і менш урожайною. Найбільш підходящим моментом для цього є період відразу після плодоношення куща. Для звичайної садової малини оптимальним часом вважається кінець серпня – початок вересня, тоді як ремонтантну малину краще обрізати пізніше, оскільки вона продовжує плодоносити восени.

Останні новини:  Які рослини не можна підгодовувати золою

Обрізка малини після збору ягід сприяє прорідженню кущів, забезпечуючи їм більше повітря, світла та поживних речовин. Такий підхід допомагає знизити ймовірність розвитку захворювань і появи шкідників, а також дозволяє рослині спрямувати свої ресурси на розвиток сильних і здорових пагонів, що в підсумку підвищує врожайність.

Багато садівників робить цю процедуру неправильно: ділимося секретами обрізки малини

Під час обрізки спочатку видаляють торішні пагони, які мають коричневий відтінок і більше не принесуть плодів (їх радять зрізати біля самої основи куща). Після цього вкорочують верхівки молодих зелених пагонів, що перевищують один метр у висоту. Далі видаляють слабкі і тонкі молоді пагони, висота яких менше метра, а також бічну поросль. Сильні та здорові молоді пагони нижче метра залишають для подальшого розвитку.

Для ремонтантної малини рекомендується після завершення плодоношення зрізати всі пагони під корінь, що забезпечує кращий ріст і плодоношення в наступному сезоні. Усі обрізні роботи слід виконувати за допомогою стерильного секатора або садових ножиць, які обов’язково потрібно продезінфікувати, наприклад, аптечним “Хлоргексидином”, щоб запобігти можливому зараженню рослин після роботи з іншими кущами чи деревами.




Після завершення обрізки всі зрізані гілки потрібно зібрати та спалити, що допоможе уникнути поширення хвороб і шкідників. Додатково рекомендується підгодувати кущі золою, щоб забезпечити їм необхідні мікроелементи для успішної підготовки до зими та активного росту навесні.

Останні новини:  Як зробити, щоб кріп “дружно зійшов”



noviydoctor.com