Як треба збирати томати: свіжі помідори зберігаються до 6 місяців

25.08.2024   10:26    279

Розповідаємо далі у матеріалі про кілька важливих нюансів, які варто врахувати під час збору врожаю томатів, щоб їх плоди могли якомога довше зберігатися свіжими.

Стадії зрілості томатів поділяються на кілька етапів, які важливо відрізняти, щоб своєчасно та правильно зібрати врожай. Визначають три основні стадії зрілості помідорів: біологічну, технологічну та споживчу.

Біологічна зрілість помідорів характеризується завершенням процесу росту плодів. На цій стадії насіння вже повністю сформоване і покрите оболонкою, а зелена шкірка томатів світлішає. Під час температури +25 ℃ вже приблизно через 7 днів плоди досягають етапу технологічної зрілості.

Останні новини:  Що зробити з яблуками перед сушінням, щоб у них не завелися жучки та черв’ячки

Саме на етапі технологічної зрілості помідори набувають відповідного кольору, який характерний для конкретного сорту, а м’якоть всередині стає рожевою. У цей момент плоди накопичують максимальну кількість вітамінів, цукрів та кислот.

Урожай томатів збираю тільки так – у результаті мої помідорчики залишаються свіжими до 6 місяців

Збір врожаю помідорів слід проводити, орієнтуючись на подальше використання плодів. Наприклад, якщо томати призначені для вживання одразу, тоді краще збирати стиглі помідори, які вже досягли споживчої зрілості. Вони не можуть довго зберігатися, тому їх слід вжити протягом кількох днів.

Однак зверніть увагу, що затягування зі збором може призвести до перестигання плодів, що робить їх м’якими, менш корисними і несмачними.

Останні новини:  Як зберігати огірки на зиму

Для консервування і перевезення урожай краще збирати на стадії технологічної зрілості, що дозволить плодам дозріти природним чином протягом тижня. Якщо ж планується довготривале зберігання і дозрівання помідорів після збору, слід збирати їх на стадії біологічної зрілості.

На більшості території країни збір помідорів розпочинається з середини липня і триває аж до настання перших заморозків. На початку сезону врожай перевіряють раз на два дні, а в період активного плодоношення – щоденно.

Останні новини:  Як “освіжити” кімнатні рослини протираючи листя

Останній збір помідорів здійснюють перед першими морозами, що зазвичай припадає на жовтень або листопад. Плоди, що залишилися на кущах під час морозу, вже не придатні для споживання. Важливо також видаляти з кущів пошкоджені чи хворі томати, щоб уникнути поширення інфекцій на здорові рослини.






noviydoctor.com