Урагани, цунамі та виверження вулканів стануть частішими: скільки видів вони знищать

Сьогодні,   10:30    120

Результати нового дослідження показують, що стихійні лиха на Землі значно прискорюють втрату біорізноманіття — під загрозою тисячі видів.

Стихійні лиха, такі як землетруси, урагани, цунамі та виверження вулканів, значно підвищують ризик вимирання і без того вразливих ссавців, птахів, рептилій і земноводних. Ба більше, ці катаклізми можуть взаємодіяти з небезпеками, пов’язаними з діями людини, що потенційно лише посилює їхній вплив на все живе, пише SciTechDaily.

У новому дослідженні команда з Центру досліджень динаміки біорізноманіття та зміни клімату, а також Центру досліджень, інновацій та розповсюдження, підрахували, що понад 3000 видів наземних хребетних перебувають під загрозою вимирання через стихійні лиха.

 

У своїй роботі вчені обрали всі види земноводних, птахів, ссавців і рептилій з максимальним розміром популяції 1100 статевозрілих особин і ареалом 2500 квадратних метрів і менше. Далі команда підрахувала види, що перебувають під загрозою зникнення, якщо їхній ареал перетинається з регіонами, де історично відбувалися будь-які з вищевказаних чотирьох природних небезпек.

Останні новини:  Науковці знайшли пояснення ключовим аномаліям на Марсі

За словами першого автора дослідження Фернандо Гонсалвеша, вони виявили, що 8813 видів у всьому світі мають крихітні популяції та/або обмежений ареал. Ба більше, оцінки вчених показують, що близько 42% з них живуть у регіонах, де за останні півсотні років сталося одне або кілька стихійних лих.

Результати дослідження також показують, що понад дві третини видів (70%), що перебувають під загрозою зникнення через природні явища, мешкають на островах. При цьому 34% мешкають у Неотропіках — біогеографічному регіоні, що охоплює більшу частину Америки, від півдня Мексики до півночі Аргентини.

Останні новини:  Супербактерії до 2050 року вб’ють 39 мільйонів людей

Вчені стверджують, що в Карибському морі та Мексиканській затоці види, що зникають, здебільшого вразливі до ураганів, у той час, як у Тихоокеанському вогняному кільці, яке оздоблює Тихоокеанський басейн і охоплює Анди, західну частину США та Канаду, найбільшу загрозу становлять вулкани, землетруси й цунамі.




За словами останнього автора дослідження, професора Мауро Галетті, багато видів, що зникають на планеті, мешкають у місцях із високим ризиком лиха, оскільки їхнє природне середовище існування було знищене людиною. Наприклад, жаба-ракета Кіто колись була поширена по всій північній і центральній частині Анд. Але тепер її ареал обмежений районами навколо вулкана Котопаксі в Еквадорі, який за останні трохи більше ніж 300 років вивергався понад півсотні разів.

Останні новини:  Не чіпали століттями: британець знайшов у землі надзвичайно рідкісні монети

Дослідники дійшли висновку, що 2001 вид перебуває під високим ризиком зникнення, оскільки принаймні чверть їхнього ареалу підпадає під дію однієї або кількох основних природних небезпек, зазначених у дослідженні. При цьому 16% цих видів з високим ризиком перетинаються з регіонами, де часто трапляються два або більше небезпечних явищ.

Не менш тривожним видається те, що близько 30% видів, що зникають, мешкають у місцях, які повністю перебувають за межами території, що охороняється, але лише 15% охоплені спеціальним планом збереження.

Тепер учені рекомендують створити екологічні коридори, що з’єднують ізольовані популяції, допоміжне відтворення в неволі, переміщення цілих популяцій у безпечні місця роботи та збереження видів на територіях, які охороняються. Автори дослідження вважають, що це дасть змогу захистити тисячі видів від вимирання.