Українці не можуть знайти роботу в Австрії: названі причини

04.09.2024   22:45    557

Влада низки країн Європейського союзу незадоволена темпами працевлаштування українських біженців, серед них Австрія. Попри вільний доступ до ринку праці, трудова інтеграція українців у цій країні йде повільно.

Видання Kurier пише, що згідно з даними Державної служби зайнятості Австрії (AMS), наприкінці серпня 6 016 українців зі статусом переміщеної особи були зареєстровані як безробітні, а 21 184 громадяни України, станом на кінець липня, мали залежну зайнятість.

На початок 2024 року в Австрії було зареєстровано загалом близько 81 000 громадян України, дві третини з них – жінки, 45% з них – у Відні.

За оцінками Міністерства праці, рівень зайнятості населення віком від 15 до 64 років на кінець березня 2024 року становив 29,1%, найвищий у Форарльберзі – 49%, найнижчий у Відні – 21,9%.

Останні новини:  На півдні Польщі через сильні опади евакуйовують людей та зупиняють рух транспорту

Українці отримали вільний доступ до ринку праці з кінця квітня 2023 року, і відтоді темпи зростання зайнятості дещо прискорилися. Станом на кінець липня 2024 року було зайнято 21 184 особи, з них 66,6% жінок. Крім того, 3 943 особи мали маргінальну зайнятість, 75,6% з яких становили жінки. Більшість українців працюють у сфері розміщення та харчування, а також у роздрібній торгівлі, понад третина з них – у Відні.

Що заважає українцям знайти роботу

Державна служба зайнятості Австрії опитала 531 особу та експертів ринку праці, щоб з’ясувати проблеми інтеграції українців.

Основні результати:

: Три чверті опитаних заявили, що мають академічну кваліфікацію. Освіта людей, зареєстрованих з метою працевлаштування, розподіляється по-іншому: 32% заявили, що мають вищу освіту.

: 46% учасників опитування також заявили, що добре читають німецькою, але тільки трохи менше ніж 20% володіють добре розмовляють або можуть писати.

Останні новини:  У Чехії випав сніг

: близько 50% респондентів хотіли б залишитися в Австрії назавжди, 12% хотіли б залишитися ще хоча б на кілька років, а близько чверті ще не прийняли відповідного рішення.

: 69% людей працездатного віку – жінки, яким часто доводиться доглядати за дітьми або літніми людьми.

: Ситуація з доходами є дуже нестабільною для двох третин опитаних, оскільки значну частину доходів становлять, зокрема, виплати, а також оплата за неповний робочий день і некваліфіковану працю.




: Респонденти заявили, що проходять навчання – 27% чоловіків, 14% жінок, не можуть знайти роботу близько 20% і що їхнє навчання не визнане – близько 13%. 16% жінок заявили, що не працюють через обов’язки по догляду за дитиною.

Останні новини:  У США заявили, що Україна має бути лідером у питанні завершення війни

Експерти вважають тимчасову посвідку на проживання основною перешкодою для інтеграції на ринку праці. Незнання німецької мови, відсутність визнання освітніх кваліфікацій, брак місць у дитячих закладах та обмежена мобільність також є основними перешкодами для пошуку роботи.

Українські біженці в ЄС – головні новини

Майже третина українців у Німеччині (32%) мають намір залишитися там на кілька років. Ще майже чверть респондентів (24%) – хоча б на рік. Про намір залишитися назавжди повідомили 8% респондентів.

Раніше експерти повідомляли про те, що більше половини громадян України в Німеччині (57%) уявляють майбутнє своїх дітей у Німеччині, тоді як 39% бачать їхнє майбутнє в Україні. Протилежна ситуація в Нідерландах, де 29% громадян України вказали на свою поточну країну проживання. Натомість більше половини (60%) бачать майбутнє своїх дітей в Україні.


uapress.kyiv.ua






1111529