Науковці встановили причину великого вимирання 252 млн років тому

16.09.2024   07:30    1894

Тоді внаслідок зміни клімату загинуло 90% живого на Землі.

Причиною великого вимирання, що сталося 252 млн років тому, став ефект «мега Ель-Ніньйо», викликаний викидом в атмосферу величезної кількості вуглекислого газу. Про це повідомляє CNN з посиланням на результати дослідження, опубліковані в журналі Science.

У наслідок великого вимирання загинуло 90% усього живого на планеті Земля. Ця подія вважається найбільшою катастрофою за всю історію планети. За масштабами вона перевершила навіть вимирання динозаврів 66 млн років тому, яке було спричинене кліматичними змінами внаслідок падіння гігантського астероїда.

Основною причиною великого вимирання стала вулканічна активність у районі сибірських трапів. Масовий викид вуглекислого газу спричинив різке підвищення температури, кислотні дощі та підкислення океанів, що призвело до загибелі безлічі видів. Однак нове дослідження також вказує на ключову роль так званого ефекту «мега Ель-Ніньйо» – тривалої та інтенсивної кліматичної аномалії.

За даними вчених, Ель-Ніньйо міг тривати до 10 років (зазвичай він триває 9-18 місяців). Він спричинив різкі коливання температур, повені та посухи, що знищили цілі екосистеми. У поєднанні з вулканічною активністю «мега Ель-Ніньйо» став причиною загибелі більшості живих істот на суходолі та в океані.

Останні новини:  На Мадагаскарі знайшли загадкову стародавню скульптуру, висічену в скелі

Дослідники побудували кліматичну модель пермського періоду і показали, що в міру підвищення температури Ель-Ніньйо ставав дедалі потужнішим і тривалішим. Це призвело до колосальних змін у тропіках, а потім і в інших широтах. У результаті загинула більшість рослин, які могли видаляти вуглекислий газ з атмосфери.




Учені зазначають, що подібні явища, хоч і менших масштабів, спостерігаються і сьогодні. Ель-Ніньйо спричиняє знебарвлення коралів і загибель риби. Хоча нинішня кліматична ситуація відрізняється від тієї, що була 252 млн років тому, дослідники вважають, що уроки минулого можуть допомогти в боротьбі з сучасними екологічними викликами. Деякі експерти пов’язують сьогоднішні зміни клімату з початком шостого масового вимирання.

Останні новини:  Науковці виявили біля узбережжя Чілі унікальну істоту

Ель-Ніньйо – це феномен, унаслідок якого екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою за звичайну не більш ніж на 3°C. Зворотний процес, коли вона стає холоднішою за звичайну на приблизно ту саму температуру, називається Ла-Нінья. Ці терміни перекладаються з іспанської як «хлопчик» і «дівчинка» відповідно. Події відбуваються кожні 2-7 років і впливають на клімат у різних куточках Землі.

Змінний цикл називається південним коливанням Ель-Ніньйо (ENSO), тому що за кожним Ель-Ніньйо природним чином слідує Ла-Нінья, і навпаки. Між цими подіями протягом кількох місяців спостерігається звичайна температура. 3 градуси Цельсія можуть здатися незначними, проте цієї зміни достатньо, щоб порушити погодні умови в глобальному масштабі.

Останні новини:  У Великобританії знайшли рештки риби-ящірки віком 200 млн років

Ефект Ель-Ніньйо посилюється антропогенним впливом на клімат. Згідно з даними Copernicus, середня температура на Землі в липні 2024 року становила +16,91 °C, що на 0,68 °C вище середнього показника за 30 років. Це другий за теплотою липень і другий за теплотою місяць за всю історію спостережень агентства – він поступається лише липню 2023 року.

У липні 2024 року завершилася 13-місячна серія глобальних рекордів зі спеки, викликана Ель-Ніньйо. Однак перепочинок не означає, що глобальне потепління зупинилося, попереджають експерти. Заступник директора Copernicus Саманта Берджесс заявила, що загальний контекст не змінився: клімат продовжує змінюватися, а температура – підвищуватися.