Жителі острова Пасхи відкрили Америку задовго до Колумба, з’ясували вчені

16.09.2024   06:30    1087

Міжнародна група вчених із Данії, Швейцарії та інших країн провела генетичне дослідження мешканців острова Рапа-Нуї, більш відомого як острів Пасхи. Вони дійшли висновку, що народ Рапануї подорожував до Америки і контактував з її корінним населенням задовго до відкриття континенту європейцями. Дослідження опубліковане у науковому журналі Nature.

Острів Пасхи знаходиться у Тихому океані. Він розташований за 1900 кілометрів на схід від найближчого населеного острова Полінезії і за 3700 кілометрів від берегів Південної Америки. Сьогодні ця територія належить Чилі.

Останні новини:  Науковці з’ясували, що Леонардо да Вінчі був парфумером

Команда використовувала ДНК 15 представників народу рапануї, рештки яких зберігаються в Музеї людини в Парижі. Аналіз показав, що близько 10% генофонду мешканців острова мають корінне американське походження.

«Ми вивчили, як корінна американська ДНК була розподілена на полінезійському генетичному тлі рапануї. Такий розподіл узгоджується з контактом між XIII і XV століттями», — зазначив один із авторів наукової роботи, спеціаліст з геогенетики з Копенгагенського університету Віктор Морено-Майар.

Це означає, що полінезійці з острова Пасхи бували в Америці щонайменше за 100 років до експедиції Христофора Колумба, що ступив на американський континент у 1492 році.

Останні новини:  Команда непрофесійних астронавтів успішно повернулася на Землю

Вчені також спростували давню теорію колапсу населення острова Пасхи, згідно з якою народ рапануї витратив усі доступні природні ресурси, що призвело до голоду, війн і навіть канібалізму та катастрофічно підірвало популяцію аборигенів.

Дослідники вивчили геноми стародавніх рапануйців, очікуючи знайти генетичний слід колапсу популяції, наприклад, раптове падіння генетичної різноманітності. Але, що дивно, дані не містили жодних доказів колапсу популяції у 1600-х роках.

Останні новини:  Науковці створили інноваційну електростанцію, що перетворює сонячне світло на питну воду