Як обробити ґрунт після хворих помідорів

24.08.2024   18:39    410

Фітофтора — небезпечне захворювання, яке, без перебільшення, за 3-5 днів може звести нанівець всі зусилля, витрачені на вирощування культури. Але найгірше, що пори залишаються в ґрунті. Категорично не можна садити “родичів” томатів: картоплю, перець, баклажани.

Подробиці

Ґрунт обов’язково треба обробити. Це можна зробити відразу восени або перед посадкою нових культур, тобто навесні.

Протигрибкові властивості йоду добре відомі. Для захисту рослин використовується в розчині: вода (10 л), молоко знежирене (1 л), йод (20 крапель).

Останні новини:  Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю

Часто його застосовують у період вегетації по рослинах і ґрунті. Змішується з водою в рівних частинах, розчин застосовується для обприскування ґрунту і рослин.

У 10 л води додають 1 л кефіру, ретельно перемішують і залишають для зброджування в теплому місці на дві доби. Розчин застосовують для обприскування ґрунту, розсади та дорослих рослин з періодичністю від 7 до 14 днів.

Використовується для приготування розчину. Попередньо протягом 3 днів настоюють 3-4 л золи в 10 л води, потім розбавляють отриману витяжку до обсягу 30 л. Розчином поливають ґрунт, а для обприскування рослин в нього додають 40 г господарського мила, щоб краще прилипав.

Останні новини:  Що зробити з яблуками перед сушінням, щоб у них не завелися жучки та черв’ячки

Для обробки ґрунту частіше сухий попіл розсипають по попередньо зволоженому ґрунту. Роботу можна проводити як в період вегетації рослин, так і при підготовці ґрунту.

Прілу солому або сіно заливають водою і настоюють 5-6 доби, потім додають 1 ст. ложку сечовини на 10 л води і поливають ґрунт. Можна використовувати перед посадкою і в період вегетації.

Останні новини:  Чим засіяти город від бур’янів