Українські біженці у Польщі отримають трирічні дозволи на проживання: хто матиме на них право

19.07.2024   15:41    27

Біженці з України, які рятуються від війни у Польщі, зможуть отримати спеціальної посвідки на проживання на три роки. Новий шлях легалізації у країні запроваджений зі змінами до Закону про допомогу України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни, які набули чинності 1 липня цього року. Подати заяву для отримання дозволу на проживання у Польщі на три роки українці зможуть з 2025 року.

Про це йдеться на офіційному урядовому порталі Польщі. Наразі українські біженці у Польщі отримують спеціальний статус UKR, який дозволяє їм легально перебувати на території держави та користуватися пільгами. Спеціальна карта побиту на три роки матиме помітку CUKR.Положення щодо цього процесу набудуть чинності із запуском спеціального онлайн-сервісу.

Останні новини:  Іран готується поставити рф балістичні ракети для війни в Україні

Отримати дозвіл на проживання на 3 роки можна буде особам, які відповідають таким умовам:

  • на 4 березня 2024 р. мали статус UKR;
  • на день подачі заяви на карту побиту мають статус UKR;
  • мали безперервний статус UKR протягом щонайменше 365 днів.
Останні новини:  Ізраїль завдав авіаударів по пускових установках «Хезболли»

Заява на отримання карти побиту буде подаватися лише в електронній формі за допомогою онлайн-сервісу, який затвердить Голова Управління у справах іноземців, за спеціальною формою, яка буде визначена у відповідному розпорядженні. Правила щодо цього процесу набудуть чинності лише після запуску спеціального онлайн-сервісу.

Детальну інформацію про цей процес буде оприлюднено до запуску онлайн-сервісу, який запланований на наступний рік.

Українцям у Польщі надаватимуть нову допомогу на житло

У Польщі стартує нова ініціатива, яка спрямована на допомогу українським біженцям у переселенні з колективних центрів проживання у самостійне житло. Проєкт називається “Разом до незалежності”. На нього виділили майже 22 мільйони євро.

Останні новини:  Одна з країн НАТО пітримала роботу відставних пілотів F-16 в Україні

Програма реалізується силами Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Польщі, Польського Червоного Хреста і PCPM. 90% загального фінансування надає Єврокомісія. Відповідальність за визначення учасників проєкту та надання їм безпосередньої підтримки покладена на неурядові організації.





expert.in.ua