Рослина в бурштині віком 99 млн років виявилася хвостом динозавра

04.09.2024   08:30    222

Досить рідко можна знайти рослину, закупорену в бурштині, але ще рідше можна знайти в ньому фрагмент динозавра. Уявіть собі здивування палеонтологів, коли вони виявили, що чудова квітка насправді була частиною хвоста, який колись належав молодому целурозавру.

Целурозавр – найчисленніша група динозаврів-тероподів, тісно пов’язана з птахами, що мешкала на Землі близько 167-65,5 млн років тому.

Не флора, а фауна

Ліда Сін, палеонтологиня з Китайського університету геологічних наук в Пекіні стикнулася з цим цікавим випадком помилкової ідентифікації ще у 2015 році. Прогулюючись ринком у М’янмі, вона натрапила на відполіровану та готову до продажу бурштинову прикрасу. Всередині древнього затверділого шматка смоли містилось щось, що нагадувало рослину.

Останні новини:  13 міст, які можуть опинитися під водою до 2050 року

Однак науковця запідозрила, що з цим викопним років щось не так. Вона запропонувала викупити артефакт науковій установі, розповіло видання IFLScience.

При уважнішому розгляді стало очевидним, що в бурштині віком 99 мільйонів похована не рослина, а фрагмент хвоста молодого целурозавра. Дослідниця навіть визначила місце походження бурштину: штат Качин М’янми. І навіть знайшла шахтаря, який першим натрапив на палеонтологічну реліквію.

Останні новини:  З'явилося підтвердження 100-річній гіпотезі: відкриття кидає виклик теорії Великого вибуху

динозавр з пір'ям




За допомогою комп’ютерної томографії та мікроскопічних спостережень Ліда Сін та її колеги зазирнули всередину бурштину.

Унікальність знахідки

Як розповів співавтор дослідження Райан Маккеллар, команда побачила частину довгого та гнучкого хвоста «молодої особини, що складався з восьми хребців; вони оточені пір’ям, яке збереглося з мікроскопічними подробицями».

Як зауважив науковець, це – перший випадок виявлення останків динозавра, що збереглися в бурштині.

Останні новини:  Вчені відтворили зовнішність жінки найдавнішого Набатейського царства

Більш детальне вивчення кукси хвоста показало, що в шарі м’яких тканин навколо кісток збереглися сліди двовалентного заліза – залишку гемоглобіну, що міститься в крові.

Автори дослідження припустили, що динозавр міг опинитися в смоляній пастці ще за життя і в результаті загинути.

«Дивно бачити всі деталі хвоста динозавра – кістки, плоть, шкіру та пір’я – і уявляти, як цей малюк заплутався своїм хвостом у смолі, а потім, ймовірно, помер, бо не зміг звільнитися», – зазначив професор Майк Бентон.






1111529