“Вересень – найбільш аномальний місяць”: синоптикиня розповіла, якою буде осінь в Україні

03.09.2024   10:06    383


Осінь 2024 року в Україні очікується тепла та посушлива, пише уніан

Про це розповіла Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України.

На запитання щодо того, якою буде осінь в Україні, експерт зазначила, що загалом всі прогностичні центри одностайні і говорять про те, що осінь у нас очікується “тепла і, можна сказати, посушлива”.

Загалом середня за сезон температура повітря може бути десь на один-два градуси вищою за норму. Найтепліший місяць, найбільш аномальний місяць – це вересень. Як ми бачимо, у нас до цього часу температура повітря тримається на рівні десь 30 градусів і вище. Ця температура характерна не для вересня, а більше для липня-серпня“, – зауважила Балабух.

Останні новини:  Погода істотно погіршиться: На більшій частині України прогнозують пориви вітру та значні опади

Так, очікується, що загалом вересень може бути навіть на два-три градуси тепліший за кліматичну норму.

Це говорить про те, що середня за добу температура повітря, ймовірно, буде вищою за 15 градусів. Тобто у нас продовжуватиметься метеорологічне літо і у вересні… Оскільки це зумовлено переважанням антициклональної погоди, відповідно, спостерігатиметься досить суттєвий дефіцит опадів“, – розповіла метеоролог.

Вона додала, що “та посуха, яку ми з вами бачили, вона, на жаль, продовжуватиметься і надалі, за досить високої температури”.

Останні новини:  Буданов розповів про плани РФ по завершенню війни

У жовтні температура повітря може бути на два градуси вищою за норму, а в листопаді – орієнтовно на один.

Загалом для України характерна така тенденція, що перша половина осені у нас, ми говоримо, це “золота осінь”, коли у нас переважає така сонячна, тепла і суха погода. А от вже з другої половини осені поступово набирають сили інші процеси. Починають заходити холодні повітряні маси. І відповідно, це супроводжується і зниженням температури, і туманами, які характерні для цього періоду. І от тоді вже опадів стане значно більше, і можна сподіватися на те, що ця посуха і ця пожежна небезпека, яка у нас триває, припиняться“, – зазначила Балабух.

Останні новини:  Сили оборони почали випробування найлегшої гаубиці у світі


chasdiy.org






1111529