Знайдений новий ключ до лікування хвороби Альцгеймера

26.06.2024   20:00    472

Вчені дитячої дослідницької лікарні Св. Джуда просувають розуміння потенційного лікування хвороби Альцгеймера. Робота зосереджена на LC3-асоційованому ендоцитозі (LANDO) і його ролі в нейрозапаленні. Результати з’явилися у вигляді попередньої онлайн-публікації в Science Advances.

Дослідники раніше виявили шлях LANDO в мікрогліальних клітинах, первинних імунних клітинах мозку і центральної нервової системи. Коли гени, необхідні для цього шляху, видаляються, прогресування хвороби Альцгеймера прискорюється на моделі мишей, а LANDO захищає від нейрозапалення, одна з ознак хвороби Альцгеймера хвороби.

Останні новини:  Прості продукти виявилися ефективними засобами для довголіття

Продовжуючи досліджувати LANDO, автори визначили нову функцію білка ATG16L. цей білок має вирішальне значення для аутофагії, нормального процесу, за допомогою якого клітина переробляє свої компоненти в періоди стресу або відсутності енергії. Хоча ATG16L важливий для аутофагії, він також може відігравати роль у LANDO. Дослідники виявили, що при видаленні області ATG16L, званої доменом WD, lando блокується, а аутофагія триває.

«Ми дізналися про цей шлях в контексті дослідження пухлин головного мозку, але він має серйозні наслідки для нейрозапальних і нейродегенеративних захворювань», – сказав старший автор Дуглас Грін, завідувач відділу імунології Сент-Джуда. – «Ми показали, що дефіцит LANDO в поєднанні зі старінням може привести до хвороби Альцгеймера на унікальній мишачої моделі, і є дані, що дозволяють припустити, що це може мати місце і у людей».

Останні новини:  Як зберегти здоров’я серця за допомогою харчування: 5 порад від лікарів

З’являється стратегія лікування

Зменшення нейрозапалення було запропоновано як потенційний спосіб лікування хвороби Альцгеймера. Для лікування нової моделі миші дослідники використовували сполуку, яка інгібує інфламмасому – комплекс білків, що активує прозапальні імунні реакції. Сьогодні вчені націлені на інфламмасоми, відповідальні за нейрозапалення. Проаналізувавши поведінку моделі, вони виявили докази поліпшення пізнання і пам’яті на додаток до зменшення нейрозапалення.

Останні новини:  Анемія і печіння в очах: як визначити недолік вітаміну B2 і чим загрожує його нестача


zhenskiy.kyiv.ua