Українцям продовжили тимчасовий захист у ЄС

25.06.2024   23:00    239

Триває війна в Україні проти росіян, і Рада Європейського Союзу схвалили рішення продовжити до 4 березня 2026 року тимчасовий захист для понад чотирьох мільйонів українців, які рятуються від агресивної війни Росії.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС. “День за днем Росія тероризує український народ своєю бомбардувальною війною. Ці обставини не є безпечними. Ті, хто втік від російської агресії, можуть розраховувати на нашу солідарність”, – наголосила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.

Останні новини:  ПАРЄ просуває спецтрибунал та наголошує на геноцидній політиці Росії

Як відомо, механізм тимчасового захисту запрацював 4 березня 2022 року – буквально за кілька днів після того, як російські збройні сили почали повномасштабне вторгнення в Україну. Раніше тимчасовий захист українців в ЄС мав діяти до 4 березня 2025 року.

Рішення про подальше подовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року не змінює початкового рішення від березня 2022 року щодо категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

Як сказано у повідомленні, тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до ЄС і не мають змоги повернутися до своєї країни походження.

Останні новини:  Нідерландська Defenture розробляє автомобіль з 120-міліметровим мінометом Viper Light: створений на основі досвіду ЗСУ

Люди, які користуються тимчасовим захистом, мають однакові права в усьому ЄС. Ці права включають проживання; доступ до ринку праці та житла; медичну допомогу; соціальну допомогу та доступ дітей до освіти.


uapress.kyiv.ua