Садівники розповіли, як правильно вирощувати гладіолуси

26.06.2024   05:40    227

Гарно гладіолуси виглядають на клумбі. Довге цвітіння робить цю рослину незамінною в саду. Гладіолуси — це багаторічні рослини, відомі своїми високими стеблами і яскравими квітами.

Їхні цибулини в магазині досить дорогі, але можна розмножити свої гладіолуси за допомогою діток. Цей процес досить тривалий, зате є можливість отримати кілька додаткових екземплярів сорту, що сподобався.

Вирощуємо гладіолуси з діток

Як визначити, що цибулина гладіолуса дала діток? При осінньому викопуванні цибулин ми бачимо на нижній частині маленькі бульбочки. Це і є діти. Навіщо ми висаджую їх:

Останні новини:  Як захистити моркву від шкідників і вберегти врожай

  • оновлюємо сорти;
  • збільшуємо кількість рослин;
  • адаптуємо екзотичні сорти до нових умов (вирощування з дітей, шанс вижити збільшує).

Процес розмноження починається з осіннього викопування цибулин гладіолуса. Викопуємо цибулини. Викопую їх після цвітіння, зазвичай це відбувається у вересні. Вибираємо для цього сухий день. Бажано, щоб за кілька днів до вилучення цибулин не було дощу. Так вони краще просохнуть. Як ми це робимо:

Обрізаємо листя та стебло, залишивши сантиметрів десять. Акуратно викопуємо цибулину разом із грудкою землі. Складаємо викопані частини рослин на плівку. Підсушуємо на сонечку, якщо воно є, або під навісом.

Останні новини:  Експерти пояснили, як мити голову, не використовуючи шампунь

Відокремлюємо діток від основної цибулини і обрізаємо в них коріння. Великі бульби оглядаємо та відокремлюємо пошкоджені, підгнилі й хворі, які знищуємо. Здорові досушуємо та відправляємо на зберігання.

Як зберігати діток?

Відокремлених діток промиваємо водою та сушимо у сухому теплому місці. Це триватиме близько двох місяців. Після цього сортуємо за розміром та складаємо в пакети з паперу. Зберігання відбувається за температури до +15 градусів. Ідеально, якщо вона буде ще меншою. При високих температурах існує можливість висихання дітей, і внаслідок цього вони стають непридатними для посадки.

Останні новини:  Як самостійно зробити компост з органічних залишків
Садівники розповіли, як правильно вирощувати гладіолуси

Терміни висаджування діток

Термін для висаджування треба визначати за погодними умовами регіону. У середній смузі можна проводити посадку вже в останніх числах квітня. У північних районах – на два тижні пізніше. Грунт до цього моменту має прогрітися до +10 градусів.





noviydoctor.com