Експерти пояснюють, коли давати чайові, а коли вони недоречні

28.06.2024   19:40    435

Кому, коли і скільки давати чайових? Відповідь може залежати від багатьох факторів

Скільки лишати чайових в ресторані? А скільки в таксі? Відповісти на це питання отак одразу може бути важко. Тож ми спробували розібратися в нюансах.

Коли треба давати чайові: пояснюють експерти

Сума чайових залежить від багатьох факторів — від якості обслуговування до місця, де надавалася послуга, пише realsimple.com . Видання поговорило з експертами і склало невеличкий посібник, який допоможе відповісти на питання.

Останні новини:  Як часник допоможе врятувати огірки від борошнистої роси

Скільки давати чайових у ресторані?

Доктор філософії Робін ДіП’єтро радить давати на чай від 15% (за середній рівень обслуговування) до 20% (за дуже хороший рівень обслуговування). Він також наголошує на тому, що в закладах харчування чайові слід лишати завжди.

Якщо ж ви вечеряєте групою друзів, то слід заздалегідь домовитися про мінімальний відсоток від замовлення, який кожен з вас готовий залишити на чай офіціанту.

Останні новини:  Косметологи назвали головну помилку при боротьбі з акне

Скільки чайових лишати у готелі?

Замість того, щоб давати велику суму наприкінці перебування, залишайте 2-3 долари на день для прибирання, радить професор Ніколас Граф.

У більшості готелів покоївка, яка прибирає ваш номер одного дня, не обов’язково є тією ж самою покоївкою наступного дня, тож буде чесно залишати чайові щодня,

— пояснює він.

Чайові кур’єру

Експерти realsimple.com нагадують, що вартість доставки — не те саме, що й чайові. Тож варто додати кілька відсотків чайових в самому додатку або ж підготувати трохи готівки.

Коли чайові лишати не треба: кілька важливих винятків

Експерти видання також зазначають, що давати «чайові» вчителям, вожатим, тренерам та власним працівникам — заборонено.