Порада експертів, як правильно зберегти мікроклімат в погребі

23.06.2024   17:00    249

Вуличні погреби та підвали – найкраще місце для зберігання домашніх заготовок та припасів. Але для цього в приміщенні має бути правильний мікроклімат із постійною низькою температурою.

На жаль, але це не завжди вдається, особливо якщо льох будувався швидко і без дотримання технології. Найчастіша проблема власників поспіхом зроблених льохів – скупчення конденсату на стелі та стінах. Розповімо, як легко вирішити це питання.

Чому взагалі конденсат так часто з’являється у льоху?

Причина появи конденсату – крапель води дуже проста. Краплі води конденсуються з повітря лише тоді, коли температура стельової плити стає нижчою за температуру повітря в льоху. Вода з продуктів, овочів, рослин у льоху постійно випаровується і конденсується у вигляді крапель на стелі, якщо він холодніший за навколишнє повітря.

Чому так відбувається? Стельове перекриття потрібно утеплювати. Якщо при будівництві льоху цього не було зроблено, то конденсат у ньому буде завжди. До речі, конденсат сам не шкідливий, навіть якщо збирається в калюжі на підлозі. Але в умовах перезволоження повітря утворюється пліснява, яка отруює повітря і все, що зберігається в погребі: овочі, заготівлі, сипучі припаси, посадковий матеріал. Більше того – пліснява роз’їдає бетон, що з часом призводить до руйнування стелі та стін льоху. Інші причини появи конденсату:

  • немає достатньої вентиляції;
  • відсутня гідроізоляція на стелі та стінах;
  • проблеми з дренажною системою, тріщини в конструкції льоху, або він знаходиться нижче рівня ґрунтових вод.
Останні новини:  Стильна кухня: показали незвичайне втілення стилю лофт

Але коли краплі води з’являються на стелі, це вже крайній ступінь проблеми. Не кожен власник помітить, що рівень вологості повітря підвищений і надалі це таки приведе до утворення конденсату.

Як перевірити рівень вологості?

Якщо погріб сирий – поява конденсату і плісняви, справа часу. Найкраще ліквідувати проблему до виникнення. А для цього потрібно лише оцінити рівень вологості. Звичайно, якщо у вас є гігрометр, зробити це простіше, але не всі поспішають купувати цей прилад, тому що є й інші, безкоштовні методи визначення вологості:

  • принесіть у льох сухі дерев’яні палички та тріски. Залишіть їх у льоху у відкритому вигляді на табуретці на добу. Через 24 години спробуйте зламати тріски – якщо вони гнуться, а не ламаються із сухим тріском, значить вологість у льоху висока;
  • візьміть пляшку зі скла і налийте в неї звичайну холодну воду. Залишіть пляшку у холодильнику на добу. Потім перенесіть відразу в льох і за кілька годин огляньте її. Якщо поверхня скла суха, то вологість у льоху нормальна. Якщо на ній конденсат, то вологість підвищена;
  • старовинний спосіб, яким користувалися наші діди. Потрібно увійти в льох із палаючою свічкою. У сухому приміщенні свічка горітиме нерівно, з червоним відтінком. У вологому повітря полум’я залишиться нерухомим та жовтим.
Останні новини:  Як прибрати мурашник з ділянки остаточно

Це старий дідівський спосіб застосовували тоді, коли сучасних осушувачів і близько не було. Важливий момент – у погребі має бути вентиляція, нехай погана, але приплив свіжого повітря має бути. Перед роботами з льоху повністю забираються всі продукти, запаси та речі.




Знадобиться велике металеве відро – краще взяти старе, непотрібне. Далі слід пробити в ньому дрібні отвори – не більше 0,5 мм, або сокиркою зробити щілини. Після цього заповнюємо відро практично догори вугіллям для багаття, або шашликів. До ручки відра прив’язують мотузку та підпалюють вугілля.

Останні новини:  Відомий перукар назвав непотрібні продукти для догляду за волоссям

Важливо:

Вугілля має гарненько розгорітися. Після цього потрібно опустити на мотузці цебро в льох – якщо він знаходиться в підполі. Важливий момент – цебро не ставлять на підлогу, воно має висіти на мотузці в 50 см від підлоги. Якщо льох вуличний, то можна використовувати замість відра жаровню з вугіллям – принцип такий самий, розпалюємо і заносимо до приміщення. Далі необхідно закрити двері і стежити за процесом, іноді роздмухуючи вугілля, якщо вони згасають.

Увага! Поки горять вугілля всередину заходити не можна, це дуже небезпечно для життя через утворення великої кількості продуктів горіння та диму. Дуже важливо прогріти і добре продиміти приміщення, щоб гаряче повітря висушило все зсередини, а дим уб’є цвіль на стінах і стелі.