Нецензурна лайка корисна для людей

28.06.2024   07:40    230

У сучасному світі майже всі люди використовують ненормативную лексику, щоб показати обурення, радість, здивування та інші емоції. Звичайно, не у всіх сферах життя їх варто застосовувати, але в деяких ситуаціях нецензурно висловлюватись навіть корисно. Саме так вважають психологи.

У медичному журналі «Sage Journals» було опубліковано результати кількох досліджень, проведених психологами. Вони показали, що нецензурні висловлювання, які є у більшості мов світу, здатні зменшити больові відчуття, знизити рівень стресу і збільшити продуктивність людини.

Останні новини:  Ознаки, за якими можна зрозуміти, що городнім овочам не вистачає калію

 

 

Полегшення болю

Ще в 2009 році вчені провели дослідження, запропонувавши учасникам занурити руку в посудину з крижаною водою. Одній групі людей дозволили нецензурно висловлюватись, а іншим – ні. У результаті учасникам експерименту, які могли озвучувати свої емоції за допомогою матюків, було легше терпіти біль значно довше. Автори дослідження дійшли висновку, що лайка має гіпоалгетичний ефект – здатність знижувати чутливість і сприйняття болю.

Емоційне розвантаження

Висловлюючи свої емоції за допомогою нецензурних слів, людина може зняти накопичений негатив і стрес. Яскраво озвучуючи гнів, розчарування чи інші почуття, людина значно знижує емоційну напругу. Цікаво, що люди, які розмовляють кількома мовами, лаятися все ж таки воліють рідною, що дозволяє їм простіше обробити почуття та емоції.

Останні новини:  Експерти назвали найнепотрібніші речі, які багато жінок возять у валізі

Впевненість в собі

Ще одне дослідження показало, що матюки та висловлювання допомагають людям бути більш продуктивними при виконанні завдань, які вимагають прикладати багато сил. Виявилося, що лайка може збільшити кількість позитивних емоцій та посилити впевненість у собі.

Нецензурна лайка корисна для людей: психологи назвали несподівані переваги “поганих слів“

Соціальні зв’язки

Незважаючи на те, що не всі люди люблять нецензурно висловлюватись і чути таку мову у своєму оточенні, такі слова дозволяють зміцнювати соціальні зв’язки. Це довело дослідження, проведене у 2017 році. У його результатах сказано, що нецензурна лексика, хоч і може звучати образливо, але створює почуття товариства та додає автентичність та чесність у спілкування.

Останні новини:  Як часник допоможе врятувати огірки від борошнистої роси

Скільки можна сваритися?

Цікаво, але постійно говорити матюки не варто. Річ у тім, що якщо надмірно вживати такі висловлювання, їх позитивний ефект знизиться.