У ЄС хочуть створити лінію оборони на кордоні з Росією та Білоруссю

27.06.2024   23:21    247

Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз збудувати лінію оборони вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захиститися від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Москви. Про це повідомляє Reuters.

У листі до голови ЄС лідери чотирьох країн, що межують із Росією та Білоруссю, заявили, що проєкт покликаний захистити блок із 27 країн із населенням 450 мільйонів осіб.

Останні новини:  Прем’єр Чехії назвав дату підписання безпекової угоди з Україною

“Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС із Росією та Білоруссю дасть змогу розв’язати гостру й нагальну потребу захистити ЄС від військових і гібридних загроз”, ідеться в листі.

Гібридні загрози, як повідомляється, являють собою поєднання військових і невійськових, а також дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і витіснення мігрантів через кордони.

Деякі дипломати ЄС оцінили вартість будівництва такої лінії оборони вздовж 700-кілометрового кордону ЄС із Росією та Білоруссю приблизно у 2,5 мільярда євро (2,67 мільярда доларів США).

За даними агентства, європейські інвестиції в оборону стануть однією з головних тем обговорення лідерів ЄС на саміті, оскільки російсько-українська війна триває вже третій рік, а Москва активізує гібридні операції проти Заходу.

Останні новини:  Італійська армія отримала 150 «винищувачів танків» Centauro II: оснащені системами з лазером

“Необхідно вжити надзвичайних заходів, оскільки зовнішній кордон ЄС має бути захищений військовими і цивільними засобами”, – йдеться в листі чотирьох країн.

ЄС захищається від Росії

Нагадаємо, раніше Греція і Польща закликали створити систему протиповітряної оборони ЄС за зразком ізраїльського “Залізного купола”.

В Естонії тим часом заявили, що продовжать будівництво лінії оборони на кордоні з Росією незважаючи на запевнення Путіна в тому, що він не збирається нападати на Польщу або країни Балтії.

Останні новини:  Екс-прем’єр Польщі розповів, як зміна влади вплинула на відносини між Києвом та Варшавою


uapress.kyiv.ua