Пенсіонер побудував будинок, який генерує більше енергії, ніж споживає (фото)

12.06.2024   02:57    688

Американський письменник і мандрівник на пенсії Девід Ноланд самотужки спроєктував будинок відповідно до стандартів Passive House, у якому максимально використано сонячне світло. Завдяки ретельно продуманому плануванню та сучасним технологіям у сонячний час будинок генерує більше електроенергії, ніж споживає. Про це пише портал Chronogram.

За словами Девіда Ноланда, його план полягав у тому, щоб побудувати для себе і своєї дружини невеликий, простий, одноповерховий будинок недалеко від дороги і без дров’яної печі. При цьому житло мало відповідати всім стандартам Passive House.

Попри відсутність формальної архітектурної освіти, чоловік сам розробив проєкт. Після розробки дизайну будинку він звернувся до архітектора, щоб той завершив структурний проєкт і склав плани будівництва. Для безпосереднього будівництва він найняв фахівця з Passive House з Нью-Йорка.

Останні новини:  Чи справді крижаний душ зробить вас бадьорим і щасливим?
Девід Ноланд, будинок
Будинок Девіда Ноланда Фото: Chronogram

“Це не ракетобудування. Підлога, стіни та дах мають бути добре ізольовані і герметичні. Має бути хороша циркуляція повітря і хороші вікна без теплових мостів. Це справді досить просто”, — розповів Ноланд про проєктування будинку.

будинок, ноланд, кухня
Кухня розміщена вздовж південно-західного краю будинку Фото: Chronogram

Будинок Девіда Ноланда являє собою прямокутник площею 408 квадратних метрів. Вся оболонка будинку складається зі структурно ізольованих панелей. Уздовж південної стіни будинку розміщено низку вікон з потрійним склінням, які вловлюють тепло від низьких сонячних променів уздовж зимового горизонту і допомагають природним чином освітлювати житлову зону взимку. Чоловік ретельно спроєктував форму даху, щоб повною мірою використовувати сонячні промені, а також розрахував звис даху так=, щоб захистити вікна від сильного літнього сонця.

Останні новини:  Творці NASAMS представили нові ЗРК NOMAD: можуть стати доступними для ЗСУ
Девід Ноланд, будинок
Південно-східний кут будинку Девіда Ноланда Фото: Chronogram

Оскільки будинок дуже добре ізольований, повітря має постійно циркулювати, щоб внутрішня структура залишалася здоровою як для людей, так і для матеріалів. Для цього Девід Ноланд встановив систему циркуляції свіжого повітря Zehnder ERV на відкритому горищі, яка забирає застояне повітря з кухні та ванних кімнат, а потім наповнює вітальню і спальні свіжим повітрям ззовні, передаючи температуру повітря, що виходить, та повітря, яке входить, у приміщення.

Останні новини:  155-мм гаубиця MORANA: артилерійська інновація від чеської компанії Excalibur
Ноланд, будинок
Вікна спальні виходять на схід Фото: Chronogram

Усі потреби будинку в енергії забезпечуються 30 панелями Suncommon потужністю 400 Вт, які розміщені на даху. Їх загальна потужність становить 12 кВт. У сонячні місяці батареї генерують більше енергії, ніж потрібно для будинку та двох електромобілів.




“Ми накопичили великий кредит у кіловат-годинах, якого має бути більш ніж достатньо, щоб пережити зимові місяці з нульовим чистим споживанням енергії протягом року”, — зазначив Девід Ноланд.

Нагадаємо, американська компанія Airiva створила безшумну вітрозахисну огорожу з восьми модульних вертикальних вітряних турбін Airiva, яка може генерувати приблизно 2200 кіловат електроенергії на рік.


expert.in.ua