155-мм гаубиця MORANA: артилерійська інновація від чеської компанії Excalibur

20.06.2024   18:51    30

Гаубицю MORANA представили посол Чехії у Франції Мішель Флейшман, заступник міністра оборони Томаш Копечні та президент асоціації DSIA Чеської Республіки Їржі Гінек. Презентація підкреслила важливість артилерії для регіональної безпеки та визнала MORANA значним внеском у обороноздатність Європи.

Унікальна конструкція гаубиці MORANA поєднує в собі автомобільне шасі з незалежною системою артилерійської башти, що забезпечує захист екіпажу бронею. Тут поєднуються переваги легких самохідних артилерійських систем з перевагами більш важких систем з бойовими баштами. Ця конструкція забезпечує малу вагу для легкого транспортування, високу мобільність на дорогах з твердим покриттям і на складній пересічній місцевості, а також усуває потреби в матеріально-технічному забезпеченні гусеничних артилерійських систем. MORANA також має повністю автоматичну систему заряджання, наведення та прицілювання зброї, а також великий боєкомплект.

Останні новини:  У Німеччині албанець із мачете глибокої ночі увірвався до будівлі поліції

Гаубиця MORANA

Оснащена потужною бортовою системою контролю та діагностики, MORANA включає підсистеми діагностики, навігації, автоматичного наведення гармати, автономного розрахунку елементів стрільби та управління боєприпасами. Система автоматичного наведення дозволяє виконувати швидке й повністю автоматизоване регулювання гармати. Бортова система управління може підготувати гаубицю до ведення вогню протягом 40 секунд після зупинки на вогневій позиції, при цьому всі операції контролюються із захищеної кабіни.

Гаубиця MORANA

Технічні характеристики MORANA включають основну зброю калібру 155 мм/52, здатну досягати дальності стрільби 41 кілометра. Гаубиця містить 45 снарядів і може вистрілити до шести снарядів протягом першої хвилини після встановлення позиції. Гаубиця здатна вести вогонь з одночасним ударом кількома снарядами (MRSI) і оснащена:

  • розширеною навігацією GPS/INS;
  • калькулятором балістичної траєкторії;
  • діагностичними комп’ютерними системами.

Ці системи управляються через спрощений інтерфейс користувача, що забезпечує швидкі та точні дії. Наведення гармати і стрільба можуть виконуватися автоматично або вручну.




Гаубиця встановлена ​​на новітньому чотиривісному шасі TATRA, відомому своєю довговічністю та здатністю підтримувати ідеальне зчеплення та зменшувати знос при перетині нерівностей. Це шасі забезпечує чудову продуктивність як на бездоріжжі, так і на асфальтованій дорозі. Автомобіль оснащений системою діагностики в режимі реального часу, двигуном потужністю 600 к.с., автоматичною коробкою передач і центральною системою накачування шин (CTIS). Його ширша колісна база та керовані осі забезпечують безпрецедентну стабільність і маневреність. MORANA може бути розгорнута залізницею, морем або повітрям.

Останні новини:  У Молдові таксисти допомагали українським чоловікам незаконно перетинати кордон

Гаубиця MORANA

Завдяки повністю автоматизованій системі MORANA вимагає екіпажу всього  з трьох осіб: водія, наводчика та командира. Екіпаж працює з модульної кабіни EA Puma, захищеної за STANAG 4569 рівня 2 від балістичних і протипіхотних загроз. Кабіна герметична і оснащена фільтрами NBC, опаленням і кондиціонуванням.

У надзвичайних ситуаціях MORANA може безпосередньо вражати позиції противника, споруди та рухому техніку з радіусом дії 5 кілометрів вдень і до 3 кілометрів вночі. Інтегрована допоміжна зброя пропонує додатковий захист і вогневу міць для близьких боїв і БПЛА на низькій висоті. Система також включає ручний режим наведення з використанням допоміжних оптичних пристроїв, якщо балістична та навігаційна комп’ютерні системи недоступні.

Останні новини:  Маск очолить комісію із ефективності уряду США у разі перемоги Трампа

Нарешті, башта MORANA має автономне живлення, забезпечуючи працездатність зброї, навіть якщо двигун машини зупиняється. Допоміжний гідравлічний блок живлення 24 В підтримує роботу систем озброєння та башти, включаючи перевірку батареї, регулювання гідравлічного тиску та охолодження порохових зарядів.


wheel-news.com