Навіщо автомобільному акумулятору другий мінусовий дріт

27.06.2024   21:45    1087

Більшість автомобілістів гадки не має, навіщо автомобільному акумулятору потрібен другий мінусовий дріт. На жаль, такі ж необізнані «експерти» пояснюють це якоюсь нісенітницею, та ще й дають якісь «корисні» поради. Розберімося з цим раз і назавжди.

Найстрашніше пояснення звучить приблизно так: третій дріт виконує функцію заземлення! Мовляв, під час роботи двигуна можуть виникати різні шкідливі іскри, а третій дріт направляє їх у ґрунт, забезпечуючи безпеку водія та машини! Як цей дріт зв’язується з ґрунтом, та яким чином їздили та їздять автомобілі без нього, історія замовчує.

То звідки ж з’явилася ідея з додатковим дротом? Річ у тім, що, з формального погляду, штатний мінусовий дріт автомобіля є джерелом втрати енергії акумуляторної батареї. Те саме можна сказати й про позитивний дріт, однак у нього конфігурація складніша, а тому його краще не чіпати. А мінусовий – ось він, простіше простого. Поки машина нова, а батарея свіжа, про наявність цього дроту ніхто і не згадує, проте з віком, особливо в морозну погоду, часто виникають проблеми з пуском двигуна.

Причин може набратися багато: розрядився акумулятор, збільшився опір проводки – у результаті завжди виходить, що частина енергії, необхідної стартеру, до нього не доходить. Ось тут і народилася ідея модернізувати мінусовий дріт, щоб компенсувати всілякі енергетичні втрати. А оптимісти вірять навіть у те, що термін служби батареї при цьому зросте.

Останні новини:  Rivian анонсував п’ять нових моделей

Теоретично така ідея має право на існування. Мовляв, достатньо взяти відповідний дріт солідного перерізу і під’єднати у паралель до основного. Сумарний опір при цьому знизиться, тому частину енергії вдасться зберегти. Це важливо, в першу чергу, при пуску двигуна, коли величина струму досягає сотень ампер. Достатньо навіть крихітного «паразитного» опору, щоб вся енергія розвіялася саме на ньому, не діставшись обмоток стартера.

Останні новини:  США можуть заборонити китайські електрокари

Однак професійний електрик нічого подібного робити не стане. Він знає, що на будь-якому новому автомобілі жодних проблем на цій ділянці ланцюга не буває. А якщо утруднився пуск, то майже завжди винен або акумулятор, або поганий контакт між його струмовими виводами та клемами штатної проводки машини. Зазначений контакт знежирюють, зачищають і герметизують, захищаючи від подальшого окиснення. А батарею, що розрядилася, заряджають або, за необхідності, змінюють – ось і всі проблеми.




Щодо поганого контакту, то таке зустрічається на старих бюджетних автомобілях, у яких мінусовий дріт з’єднаний тільки з кузовом машини, а двигун, вже в іншому місці, підключений до маси кузова. Такі місця, де є різнорідні метали, часто кородують, а тому перехідний опір може значно зрости. Але ніякий додатковий дріт у таких ситуаціях не врятує: місце контакту потрібно ретельно очистити від бруду та іржі, а часом і від фарби. Тільки після цього можна повертати на місце мінусовий дріт – як правило, цього достатньо для того, щоб стартер ожив.

Останні новини:  Фахівець пояснив, яка моторна олива допомагає максимально економити паливо в автомобілі

Щодо ресурсу батареї, то продовжити їй життя додатковим мінусовим дротом навряд чи вдасться – одна проблема з іншою ніяк не пов’язана. Контакти повинні мати мінімальний електричний опір, а батарея має бути зарядженою.


avtomir.ua