Найповніший знайдений в Австралії скелет птерозавра належав невідомому раніше виду

16.06.2024   06:30    410

Невідомий раніше вид летючих динозаврів, птерозаврів, знайшли австралійські палеонтологи. Він жив під час крейдяного періоду приблизно сто мільйонів років тому та мав розмах крил понад чотири метри. Унікальна знахідка також тому, що ці скам’янілості є найповнішим скелетом птерозавра, який коли-небудь знаходили на території Австралії. Статтю опублікували в журналі Scientific reports.

Останні новини:  Астрономи побачили пробудження масивної чорної діри в реальному часі

Які особливості нового виду?

Тонкі й делікатні кістки горла підказали науковцям, що власник решток харчувався рибою та головоногими молюсками. А аналіз форми черепа і плечової кістки разом із розташуванням зубів вказали на те, що це невідомий раніше вид з групи Anhangueria. Нового птерозавра назвали Haliskia peterseni на честь дослідника Кевіна Петерсона, який і знайшов ці рештки.

Останні новини:  Вчені встановили, чому на Венері зникла вода

Оскільки скам’янілості птерозаврів на території Австралії є досить рідкісними, подібні знахідки допомагають науковцям заповнити пробіли у розумінні процесів еволюції цих летючих рептилій. Вони також натякають, що фауна Австралії у крейдовому періоді була значно різноманітнішою, ніж вважали раніше.