Зникнення пульсарів у ядрі Чумацького Шляху залишилося загадкою

08.05.2024   10:21    500

Астрономи з Італії, Німеччини та Нідерландів перевірили екзотичну гіпотезу, що пояснює загадкову відсутність пульсарів у ядрі Чумацького Шляху. У роботі, опублікованій на сервері препринтів arXiv, вони спробували моделювати сценарій зоряного канібалізму, коли крихітні чорні діри потрапляють усередину пульсарів, залишаються всередині та пожирають їх.


Зображення: NASA / JPL-CalTech

Відомо, що у внутрішній області Чумацького Шляху, де розташовується надмасивна чорна діра Стрілець А*, практично відсутні пульсари – різновид нейтронних зірок, чиє обертання генерує сильне магнітне поле. Винятком є єдиний магнитар PSR J1745-2900, що обертається навколо Стрільця А* на відстані 0,33 світлового року. Саме відкриття цього об’єкта в 2013 році показує, що проблема зникнення пульсарів не пов’язана з технічними обмеженнями астрономічних інструментів. При цьому біля ядра було виявлено інші типи нейтронних зірок.





Вчені показали, що ні утворення магнитарів з більш коротким періодом життя, ні інші процеси в нейтронних зірках, що впливають на появу пульсарів, не можуть повною мірою пояснити спостережувану картину. Це означає, що пульсари повинні руйнуватися ще не відомим способом.

Останні новини:  На пляж Північної Кароліни винесло череп істоти завдовжки близько 18 метрів

Згідно з екзотичним сценарієм, відсутність пульсарів може бути вказівкою на існування первинних чорних дір (ПЧД) – крихітних компактних об’єктів, що виникли в перші секунди Великого вибуху з надщільної матерії. Передбачалося, що ПЧД може пройти крізь нейтронну зірку, але втратити достатньо кінетичної енергії через взаємодію з щільними надрами, опуститися в ядро і поглинути всю матерію зсередини.

Останні новини:  Вчені з'ясували, як збільшити тривалість людського життя до 150 років

Незважаючи на те, що ПЧД є гіпотетичними об’єктами, вони є відповідними кандидатами на роль темної матерії або принаймні її частини. У цьому випадку велика кількість ПЧД має перебувати в центрі Чумацького Шляху, що створює проблему для теорії, оскільки вони досі не спостерігалися. Однак якщо вони були захоплені пульсарами, то замість пульсара і ПЧД залишається типова чорна діра зоряної маси.

Останні новини:  Як експерти з космічної погоди прогнозують геомагнітні бурі

Моделювання показало, що руйнування пульсарів через ПЧД навряд чи відбувається через занадто великий розкид швидкостей, що ускладнює взаємодію. Однак автори зазначають, що їхня модель є спрощеною і враховує взаємодію лише двох тіл, тоді як у центрі Чумацького Шляху існує велика кількість об’єктів, які одночасно взаємодіють один з одним.


cikavosti.com