Над Африкою пронеслася гігантська хмарна медуза: вчені зафіксували її з космосу (фото)

23.05.2024   09:30    2645

Метеорологічному супутнику вдалося зняти «медузу в космосі», що з’явилася внаслідок невдалого метеорологічного явища.

Хмару дивної форми завдовжки приблизно 300 кілометрів помітили над центральною частиною Малі метеорологічним супутником Suomi NPP, яким спільно керують NASA і Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), пише Live Science.

Дані Земної обсерваторії NASA свідчать про те, що «купол» медузи розташований над містом Мопті, тоді як її «щупальця» простягаються до Буркіна-Фасо. Фото гігантської грозової хмари у формі медузи було зроблено 2018 року. Дослідники зазначають, що хмара дивної форми з’явилася внаслідок невдалого метеорологічного явища.

Це метеорологічне явище відоме як межа відтоку і, по суті, являє собою ударну хвилю швидко рухомого повітря, що виходить від грозових хмар. Дані NOAA свідчать, що межі відтоку, відомі як фронти поривів вітру, виникають коли холодне повітря з хмар опускається на поверхню.

Останні новини:  Рідкісних дельфінів різних видів помітили разом в океані: ніхто не знає, навіщо вони зібралися

Коли відбувається цей рух, холодне повітря починає швидко розширюватися назовні, як брижі у ставку, витісняючи тепліше повітря вгору. За словами метеоролога з Центру космічних польотів імені Ґоддарда NASA Джозефа Мунчака, лінія хмар у формі дуги насправді спричинена тим, що менш щільне повітря підіймається та виходить за кордон.

хмара ковадло ковадло Fullscreen
Із землі викривлені межами відтоку грозові хмари виглядають як гігантські ковадла
Фото: Shutterstock

У більшості випадків це створює великий диск піднятих хмар, відомих як шельфові або рулонні хмари, що часто нагадують «ковадло», якщо дивитися з поверхні планети. Однак у рідкісних випадках, як цей, сформувалася тільки частина диска, оскільки межа відтоку була частково зруйнована зсувом вітру.




Вчені зазначають, що в особливо посушливих регіонах кордони відтоку можуть змітати пил і пісок із ландшафту, створюючи крихкі стіни. Як правило, ці пилові бурі тривають не більше кількох хвилин, часто з’являючись ніби нізвідки після грози. Відомо, що вони здатні погіршити видимість і вплинути на якість повітря. Крім того, межі відтоку можуть вплинути на інші об’єкти, наприклад, насіння, комах і навіть деяких птахів.

Останні новини:  Вчені виявили нову причину масового вимирання на Землі 500 млн років тому