Мінус “Ястреб”, українські військові знищили на Донеччині ще одну новітню російську РЛС (відео)

15.04.2024   23:31    666

У мережі з’явилося відео, як українські військові вперше уразили новітній російський комплекс артилерійської розвідки 1К148 «Ястреб-АВ».


Це сталося у травні 2023 року на тимчасово окупованій території Донецької області.

Відео ураження ворожої РЛС показав координатор інструкторського напрямку з БПЛА фонду «Повернись живим», який підписаний у соцмережі як «Зовнішній пілот».

Судячи з кадрів, для ураження російського комплексу Сили оборони застосували американську реактивну установку М142 HIMARS.

Останні новини:  Пішли своїм шляхом: Республіка Корея випробувала власний аналог ATACMS, створений в інтересах Польщі (ВІДЕО)
Ураження російської РЛС «Ястреб-АВ» на Донеччині у травні 2023. Кадр з відео, твіттер/«Зовнішній пілот»

Ракети GMLRS влучили неподалік комплексу артилерійської розвідки «Ястреб-АВ» і, ймовірно, завдали йому пошкоджень.





«Зовнішній пілот» розповів, що вогонь по комплексу корегували за допомогою розвідувального безпілотника Shark 43-ї окремої артилерійської бригади, який стежив за пересуванням росіян.

Комплекси Shark для військових у межах проєкту «ОКО ЗА ОКО». 2023. Фото: фонд «Повернись живим»

За його словами, це був перший БПЛА Shark, виданий військовим у межах спільного проєкту фонду «Повернись живим» і мережі АЗК «ОККО», який отримав назву «Око за око».

Оглядачі, які відстежують перебіг бойових дій російсько-української війни, з’ясували, що контрбатарейна РЛС «Ястреб-АВ» була виявлена і уражена біля міста Єнакієве, яке тимчасово перебуває під російською окупацією.

Останні новини:  Італійська гаубиця-«бабуся» влучно б’є по ворогу вдень і вночі (ВІДЕО)

У січні цього року військові показали знищення російського комплексу артилерійської розвідки 1К148 «Ястреб-АВ» на Донеччині. Унаслідок застосування РСЗВ HIMARS ворожа контрбатарейна РЛС була виведена з ладу та зайнялася.

Також російський «Ястреб-АВ» був уражений Силами оборони України на Херсонщині.

До російської армії «Ястреб-АВ» почав надходити нещодавно, випробування завершили тільки наприкінці 2021 або на початку 2022 року.

Останні новини:  Як виглядає Часів Яр після російських ударів: кадри з дрона показали масштабні руйнування (ВІДЕО)
Комплекс радіолокації розвідки вогневих позицій артилерії «Ястреб-АВ» на колісному шасі БАЗ-6910-025 (8х8)

Заявляється, що радіолокаційний комплекс із фазованими антенними решітками здатний в автоматичному режимі відстежувати траєкторію снарядів, випущених артилерією супротивника, визначаючи точні координати позицій. Однак точні характеристики не розкриваються. Комплекс 1К148 «Ястреб-АВ» розміщується на чотиривісному шасі БАЗ-6910-025. Задня частина шасі віддана під розміщення антенного поста з полотном РЛС великої площі.